Logo Polskiego Radia
Print

Туреччина: Партія Ердоґана буде змушена поділитися владою

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 08.06.2015 14:51
Вперше за 13 років в Анкарі буде створений коаліційний уряд. У Брюсселі розраховують на зміцнення співпраці
EPA/DEPO PHOTOS

Несподіванкою виявилися результати недільних парламентських виборів у Туреччині – партія президента країни Реджепа Таїпа Ердоґана перший раз за останні 13 років не змогла отримати понад 50% голосів виборців і буде змушена шукати коаліціанта для формування уряду.

Помірковано-ісламська Партія справедливості та розвитку безперервно керувала країною з 2002 року. Тепер її результат затримався на позначці 41%. Представники політичної сили вже повідомили, що проведуть розмови щодо створення уряду з представниками усіх партій, котрі потрапили до парламенту.

Головний редактор авторитетної турецької газети «Hurriyet» Серкан Деміртас вже назвав ці вибори «кінцем ери Ердоґана». Теперішній президент Туреччини має репутацію реформатора. Проте його авторитарний стиль правління багато разів ставав об’єктом критики з боку Заходу та турецької опозиції.

Підрахунок
Підрахунок голосів в Діярбакірі, 7 червня 2015 р. /EPA/SEDAT SUNA

На другому місці за результатами голосування опинилася Народно-республіканська партія – світська формація соціал-демократів. Третє за ультраправою Національної партією дії. Вперше до турецького парламенту потрапила курдська політична сила – 10,6% голосів.

На результати виборів вже відреагувала турецька економіка – ліра рекордно впала відносно долара, а акції турецьких компаній на Стамбульській біржі знизилися на 8%.

Єврокомісія натомість оголосила, що очікує на зміцнення співробітництва з новообраною владою Туреччини. Як наголосили у Брюсселі, турецька влада знає, якими є вимоги до членів ЄС, і це від нового уряду залежатиме поступ у їх реалізації.

Нагадаємо, Туреччина є членом НАТО і кандидатом у члени ЄС. Президент Ердоґан, під керівництвом якого країна осягнула значний економічний розвиток, неодноразово оскаржував Європу за небажання прийняти до себе Анкару через ісламське віровизнання турків. Туреччину вважають одним із найбільших союзників США у регіоні Чорного моря. Анкара засуджує російську анексію Криму.

IAR/О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти