Logo Polskiego Radia
Print

Віце-маршал Сейму: Польща підтримує інтеграцію України з ЄС

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 22.06.2015 11:45
У Варшаві триває VIII сесія Міжпарламентської асамблеї України і Польщі
Посольство України в Польщі

Польща виступає за єдність країн Європейського Союзу у питанні українсько-російського конфлікту, підкреслила віце-маршал Сейму Ельжбєта Радзішевська, відкриваючи VIII Міжпарламенстьку асамблею Польщі та України.

Польська політик підкреслила, що у питанні українсько-російського конфлікту «Польща підтримує тривале та повне припинення вогню», а також аби «Україна і інші сторони мінського порозуміння доклали максимум зусиль для його реалізації».

«Ми не прихильники політики санкцій, але вважаємо, що це ефективний інструмент стримування, який буде необхідним до того часу, поки Росія не припинить свою агресивну політику щодо свого сусіда», - зазначила вона.

Ельжбєта Радзішевська додала, що «Польща підтримує процес стабілізації у сфері безпеки, процес інтеграції України з ЄС, імплементацію реформ, а також довгострокову і гуманітарну допомогу для Києва». Як зазначила політик, успіх реформ та стабілізації у сфері безпеки є «необхідними підвалинами у будові сильної та європейської України».

Віце-маршал Сейму нагадала також про прийнятий Верховною Радою закон про статус учасників бойових дій за незалежність в XX столітті, зокрема про бійців УПА. «Прийняття цього закону викликало в Польщі не тільки здивування, але й занепокоєння», - наголосила політик.

«Нерозуміння з нашого боку викликає не тільки дата прийняття закону (він був прийнятий в день візиту та виступу польського президента Броніслава Коморовського у Верховній Раді – авт.), але й окремі положення», - ствердила політик.

«Ми побоюємося, що прийняті закони можуть стати на заваді роботи між установами, які створені для дискусії над спільної історією», - сказала вона. «Аби співпрацювати далі, ми повинні закрити питання минулого задля спільного майбутнього», - переконувала Радзішевська.

У свою чергу, віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд наголосила, що «без повернення контролю над кордоном України, без відведення російських військ з території Донбасу та повернення української влади на ці терени», проведення місцевих виборів на Донбасі означатиме «розповсюдження російського вірусу пропаганди на всю Україну».

Вона подякувала польській владі за «послідовну підтримку України у міжнародних організаціях» та у двосторонніх взаєминах. Як запевнила, інтеграція України з ЄС – це не тільки вибір влади, але усього українського суспільства. Вона додала, що на шляху європейської інтеграції у всіх реформах, які проводять в Україні, влада у Києві намагається дотримуватися найвищих стандартів. «Досвід Польщі буде особливо важливим для України», - додала віце-спікер ВРУ.

PAP/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти