Logo Polskiego Radia
Print

Греція не змогла розрахуватися з МВФ

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 01.07.2015 01:09
Вперше в історії індустріально розвинута країна не змогла сплатити борг МВФ. Афіни просять про відстрочку
PAP/EPA/YANNIS KOLESIDIS

Опівночі вийшов термін, коли Греція мала сплатити МВФ 1 мільярд 600 мільйонів євро траншу на погашення кредиту. Брак оплати підтвердили представники Фонду у Вашингтоні.

Автоматично, Греція від 1 липня не має доступу до будь-яких фінансових ресурсів МВФ. Це перший випадок в історії кредитування організацією індустріально розвинутих країн.

Де-факто, Греція є банкрутом, проте офіційно про це поки не оголошено.

Тепер Афіни звернулися до МВФ з проханням про відстрочку у сплаті траншу на погашення кредиту. В історії МВФ така відстрочка надавалася двічі: Нікарагуа та Гаяні у 1982 році.

Нагадаємо, прем’єр Греції Алексіс Ціпрас 30 червня звернувся до Європейської комісії з проханням про додаткову позику для його країни в рамках Європейського фонду стабілізації. Позика мала бути розрахована на два роки і допомогла б Афінам виплатити транш кредиту. Це питання розглянули міністри фінансів країн Єврозони, відповідь Брюсселя – "ні".

30 червня закінчилася програма допомоги Європейського Союзу та Міжнародного валютного фонду для Греції. Грецька влада відкинула пропозицію реформ від Єврокомісії в обмін на продовження кредитування. Ціпрас хоче провести 5 липня загальнонаціональний референдум, під час якого греки повинні висловитися, чи вони погоджуються із пропозиціями порозуміння з кредиторами – тобто, новими бюджетними скороченнями та звільненнями.

IAR/О.Б.

Прем’єр Греції Алексіс Ціпрас сьогодні звернувся до Європейської комісії з проханням про додаткову позику для його країни в рамках Європейського фонду стабілізації. Позика мала бути розрахована на 2 роки і допомогла б Афінам виплатити транш кредиту.

Це питання у вівторок о 19 за європейським часом обговорять міністри фінансів країн Єврозони під час телефонної конференції. Натомість, як довідався авторитетний портал Politico, у Брюсселі схиляються сказати «ні» Ціпрасу.

Нагадаємо, 30 червня закінчується програма допомоги Європейського Союзу та Міжнародного валютного фонду для Греції. Вже до кінця сьогоднішнього дня Афіни повинні повернути кредиторам з МВФ 1 мільярд 600 мільйонів євро. Грецька влада вже повідомила, що не зможе цього зробити, проте відкинула пропозицію реформ від Єврокомісії. Ціпрас хоче провести 5 липня загальнонаціональний референдум, під час якого греки повинні висловитися, чи вони погоджуються із пропозиціями порозуміння з кредиторами – тобто, новими бюджетними скороченнями та звільненнями. Як показують соцопитування, греки схильні голосувати на «так».

IAR/О.Б.

- See more at: http://polradio.pl/5/38/Artykul/212135#sthash.3AezVlIV.dpuf
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти