Logo Polskiego Radia
Print

Прем’єр-міністр Ева Копач про референдум у Греції: Польща – безпечна

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 05.07.2015 13:43
Глава польського уряду вважає, що ймовірні наслідки виходження Греції з Єврозони не вплинуть на Польщу
Прем’єр-міністр Польщі Ева Копач і речник уряду Цезари Томчик у поїзді Варшава–Лудзь, 5 липня 2015 рокуПрем’єр-міністр Польщі Ева Копач і речник уряду Цезари Томчик у поїзді Варшава–Лудзь, 5 липня 2015 рокуPAP/Radek Pietruszka

Греки у нинішньому референдумі дадуть відповідь на запитання, чи погоджуються вони на реформи, запроновані міжнародними кредиторами. Від схвалення програми економії залежить подальша фінансова допомога Афінам. Відповідь «ні» означатиме повільне відокремлення Греції від Єврозони.

Прем’єр-міністр польського уряду Ева Копач висловила погляд, що Польща – безпечна: «Вчора я розмовляла з Економічною радою, а також із незалежними експертами. Ми – безпечні, маємо свої резерви і довгострокові фінансові інструменти, які дозволять нам зберегти стабільність злотого».

Натомість, колишній голова Європарламенту Єжи Бузек звернув увагу, що негативний результат референдуму може означати необхідність надання Греції гуманітарної допомоги. Майбутнє – у руках греків, – зазначив політик. Причому, як додав, пропозиції європейських і світових установ для Греції не такі погані, як це представляють Афіни. «Це пакет не гірший від того, що пройшли латвійці. У них був 20-відсотковий економічний спад за один рік, у литовців – 18-відсотковий. Завдяки різким рішенням і подібним пакетам у Латвії і Литві, ці країни дуже добре з цим справилися», – сказав Єжи Бузек.

Передбачається високий рівень участі у референдумі. Голосування в Греції є обов’язковим. Грецька виборча комісія повідомила, що не передбачається оприлюднення жодних опитувань екзит-пол, а попередні результати мають бути відомі після 20-ої години місцевого часу.

IAR/Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти