Logo Polskiego Radia
Print

Грецький референдум в атмосфері взаємних обвинувачень з ЄС

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 05.07.2015 15:02
Брюссель та Афіни перекладають на себе вину за фіаско переговорів про фінансову допомогу Греції
Прем’єр-міністр Греції Алексіс ЦіпрасПрем’єр-міністр Греції Алексіс ЦіпрасPAP/EPA (EPA/ORESTIS PANAGIOTOU)

Європейський Союз і Греція обвинувачують себе взаємно у фіаско переговорів про фінансову допомогу Афінам. Греки сьогодні вирішують у референдумі, чи погодитися на політику затягування пасків, якої вимагають кредитори. Саме цього не хотів уряд Греції.

Афіни заявляють, що Брюссель не проявляв бажання компромісу, шантажував і погрожував викинути Грецію з Єврозони. Своєю чергою, європейські політики і представники установ ЄС переконують, що вони були готовими до компромісу, а від переговорів відмовилися Афіни. Як відзначив віце-голова Єврокомісії Валдіс Домбровскіс: «Ми зробили все, що було можна, але потрібно двох сторін і конструктивної позиції, щоб досягти порозуміння».

Проте, існує чимало сумнівів щодо ефективності програм допомоги, які пропонували кредитори. Факт, що після п’яти років фінансової допомоги грецька економіка не стала стабільною, підтверджує, що політика затягування поясів у випадку Греції не принесла результатів. Євроленд не виключав також переговорів у справі зменшення боргу. Тимчасом, за кілька днів до референдуму Міжнародний валютний фонд оприлюднив аналіз, у якому йшлося про необхідність зменшити борг на 53 мільярди євро. За повідомленням агентства Рейтер, Євроленд намагався заблокувати публікацію цього аналізу перед грецьким голосуванням.

IAR/Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти