Logo Polskiego Radia
Print

Єврокомісія готова продовжувати перемовини із Грецією

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 06.07.2015 13:30
З огляду на результат вчорашнього референдуму, подальші розмови будуть ще складнішими
PAP/EPA/OLIVIER HOSLET

Європейська Комісія вже готова співпрацювати з Грецією, заявив віце-голова Комісії з питань євро та соціального діалогу Валдіс Домбровскіс.

Так він прокоментував результат вчорашнього референдуму, в якому греки висловилися проти умов фінансової допомоги, на яких наполягали іноземні кредитори.

Водночас Домбровскіс підкреслив, що Брюссель не може обговорювати нову програму допомоги без мандату з боку Єврогрупи. Віце-голова ЄК не приховує, що референдум ускладнив усю ситуацію, бо різниця між владою в Афінах та кредиторами поглибилася. Це означає, що подальші перемовини будуть ще складнішими. Домбровскіс підкреслив, що вирішення цієї дуже складної ситуації залежить від обох сторін та їхньої відповідальності в інтересі грецьких громадян. Він додав, що місце Греції є і залишається в Єврозоні.

Не відомо, чи Комісія допускає можливість скорочення грецького боргу, на чому наполягають Афіни і що пропонував також Міжнародний валютний фонд кілька днів перед референдумом.

Завтра міністри фінансів Єврозони зустрінуться у Брюсселі, аби обговорити результати недільного плебісциту і подальші кроки з боку Єврозони.

Тим часом грецькі політичні лідери перервали свою зустріч, аби прем’єр Алексіс Ципрас зміг провести телефонну розмову із президентом Європейського центрального банку Маріо Драґі. За словами грецьких урядових джерел, Ципрас розмовляв також із президентом Росії Влдіміром Путіним.

Від ранку в Афінах тривають розмови на тему відмови греків від умов міжнародної підтримки. Після зустрічі має також бути оголошене прізвище нового міністра фінансів, який замінить на цій посаді Яніса Варуфакіса. Новим главою фінансового відомства називають Евклідіса Цаколотоса.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти