Logo Polskiego Radia
Print

У Польщі вшановують пам’ять жертв Волинської трагедії

PR dla Zagranicy
Volodymyr Priadko 11.07.2015 15:21
З нагоди 72-ї річниці трагічних подій вулицями Варшави пройшов традиційний Марш пам’яті
Волинь 43Волинь 43nowa-wies-kety.pl

У Польщі відзначають 72-у річницю Волинської трагедії. 11 липня 1943 року, назване істориками "кривавою неділею", вважається початком етнічних чисток, які доконали на поляках українські націоналісти на Волині. Як стверджують історики, тоді підрозділи УПА напали на майже 100 місцевостей у Волинському регіоні.

Тож, сьогодні у Варшаві відбулися центральні урочистості 72-ї річниці Волинської трагедії. Майже сто осіб зустрілося у неділю у Волинському сквері. Жителі Волині та варшав’яни згадали убитих, за них молилися духовні різних конфесій, представники уряду запалили свічки і поклали квіти до пам’ятника тих трагічних подій.

Згодом вулицями столиці пройшов традиційний Марш пам’яті, його учасники здійснили ходу від площі Трьох Хрестів до Будинку Польонії на вулиці Новий Світ.

Історик польського Інституту національної пам’яті, професор Ґжеґож Мотика, який спеціалізується у тематиці польсько-української історії, вважає, що операція була запланована заздалегідь і була розрахована на більші масштаби:

- Тоді було здійснено майже сто нападів. Хоча – дуже цікава справа - самі "бандерівці" у щомісячних звітах з цієї операції визнавали, що вона не виправдала покладених на неї надій. Тобто, видно було, що ця чистка була запланована організаторами на більший масштаб, ніж остаточно їм вдалося здійснити, - каже Ґжеґож Мотика.

Нагадаємо, що Волинська трагедія – це масові вбивства поляків, здійснені протягом 1943–1944 років, зокрема, Українською повстанською армією на території колишнього Волинського воєводства, а також Львівщини, Тернопільщини і Станіславщини міжвоєнної Польщі. Ці події переважна частина польських істориків називає геноцидом польського народу, а українських – обопільним конфліктом або війною. За підрахунками польських дослідників, під час цієї трагедії загинуло близько 100 тисяч поляків, близько 15 тисяч українців, а також представники інших національностей.

У 2009 році польський Сейм визнав вбивства на Волині трагедією, що мала «характер етнічної чистки» та «ознаки геноциду». У резолюції, прийнятій 12 липня 2013 року, польський Сейм вжив окреслення «етнічна чистка, що мала ознаки геноциду».

IAR/В.П.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти