Logo Polskiego Radia
Print

Як польські аграрії пережили рік з російським ембарго

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 01.08.2015 22:30
Експортери фруктів та овочів фактично не постраждали. Решта не може похвалитися успіхами
www.portalsporzywczy.pl

У суботу минає рік, як Росія закрила свій ринок для європейських експортерів агропродукції. Рішення Кремля стало відповіддю на санкції, які країни ЄС застосували проти Росії через її роль в окупації Криму та допомогу бойовикам на Донбасі, причетних до збиття боїнга Малайзійських авіаліній.

Росія була найбільшим покупцем продукції польських аграріїв з-поза Євросоюзу. У найважчій ситуації опинилися садівники, адже до серпня 2014-го Москва купувала понад мільйон тон польських яблук.

Голова Товариства садівників Польщі Мірослав Малішевський зізнається, що на початку втрата російського ринку дуже занепокоїла його колег. Проте з часом ситуацію вдалося обернути на свою користь:

«Російський ринок дуже динамічно розвивався, ми були присутні на ньому десятиліттями. Важливу роль грала довіра та контакти між польськими та російськими бізнесменами. Бар’єром при вході на нові ринки є знайомість з постачальниками, актуальною ситуацією. Повна заміна російського ринку є справою кількох років, треба активно діяти. Але, вважаю, ми на доброму шляху», - говорить Малішевський.

Втрата російських споживачів стала болісною для польських продуцентів молока, - констатує Радослав Івінський з Польської федерації виробників молокопродуктів:

«Величезна кількість продуктів, в першу чергу – сиру йшла на російський ринок. Не було другого такого ринку, який би забезпечував такі прибутки і продавцям, і постачальникам. Час йде, мусимо активно діяти на ринках поза Європою. І, звісно, підвищувати рівень споживання серед наших громадян».

Протягом минулого року Польща доклала зусиль, аби промувати свою агропродукцію в Китаї, країнах південно-Східної Азії та Близького Сходу. З цих регіонів вже є перші великі замовлення. Втрати через російське ембарго польським фермерам частково компенсує Єврокомісія.

IAR/О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти