Logo Polskiego Radia
Print

Німецьке видання гостро критикує саміт Вишеградської групи щодо біженців

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 02.09.2015 11:55
ЄС збудує мур від Балтійського до Чорного моря, аби відгородитися від східнослов’янської хвилі біженців?
PAP/EPA/YANNIS KOLESIDIS

Німецьке видання «Frankfurter Allgemeine Zeitung» критикує запланований на п’ятницю саміт країн Вишеградської групи. Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина під час зустрічі у Братиславі говоритимуть на тему біженців у Європі.

Видання вважає, що країни Центральної Європи мають спільний намір захищатися від тиску з боку Європейської комісії, Німеччини та Франції у питанні прийому у себе іммігрантів.

У публікації під назвою «Разом проти політики відкритих дверей» йдеться, що країни Вишеградської четвірки хочуть самі вирішувати, скільком біженцям вони мають намір допомогти. А це означає – прийом якомога меншої їх кількості, в основному тільки християн.

«Чотири країни хочуть впустити до себе невелику групу біженців – бажано тих, які легко інтегруються у суспільство, а отже, радше християн, ніж мусульман і скоріше українців, ніж сирійців», – пише газета.

Видання звинувачує також країни Центральної Європи у непослідовності, пишучи, що з одного боку Вишеградська група відкидає спільну європейську політику у питанні біженців, а з іншого – нарікає, що Європейський Союз не захищає своїх кордонів так, як це має робити справжня держава.

«Frankfurter Allgemeine Zeitung» додає, що серед лідерів країн Вишеградської четвірки найбільше розуміння проблем ЄС демонструє польська прем’єрка Ева Копач. «Глава уряду Польщі заявила, що Польща може прийняти більше, ніж 2200 людей – кількість, про яку спочатку заявляла Варшава, із застереженням, що це залежатиме від конкретних можливостей держави та чисельності українців, які шукають притулку у Польщі», – читаємо у публікації.

«FAZ» звертає увагу, що Прага і Братислава представляють значно радикальнішу позицію.

Німецьке видання наводить слова експерта Андреаса Умланда, який застерігає перед можливою черговою хвилею біженців у випадку ймовірного краху української держави. «Тоді на Захід кинуться мільйони українців», – каже він.

«Що тоді робитимемо? Чи країнам, які межують із Україною, доведеться будувати табори для інтернованих? А може, ЄС збудує мур від Балтійського до Чорного моря, аби відгородитися від східнослов’янської хвилі біженців?», – запитує експерт на шпальтах видання.

Нагадаємо, у найближчу п'ятницю Варшава, Братислава, Прага та Будапешт говоритимуть на тему імміграції.

IAR/PAP/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти