Logo Polskiego Radia
Print

Копач: Українці мають право на свободу і безпеку

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 17.09.2015 18:39
Ці слова польська прем’єр виголосила у Биківні в 76-ту річницю радянської агресії проти Польщі
PAP/Radek Pietruszka

Польська прем’єрка Ева Копач та голова українського уряду Арсеній Яценюк взяли участь в урочистостях на Польському військовому цвинтарі у Биківні під Києвом, де спочивають останки польських офіцерів розстріляних солдатами НКВС.

«Український народ має право на свободу та безпеку», - наголосила Ева Копач у Биківні в 76-ту річницю радянської агресії проти Польщі. У своєму виступі голова польського уряду підкреслила, що вшанування жертв комуністичного терору стало можливим щойно після того, як Польща та Україна знову стали незалежними і вільними.

«Сьогодні Польща заявляє твердим голосом – український народ має право на свободу, право на безпеку, право на життя в стабільних кордонах. Укпраїнський народ має право бути частиною європейської спільноти», - заявила голова польського уряду Ева Копач.

Прем’єрка Польщі додала, що кожен, хто сьогодні ставить під сумнів права людини, хто ділить народи на кращих і гірших, не зробив жодних висновків з минулого. «Я схиляю голову над могилами загиблих, але теж з гордістю піднімаю чоло, щоб сказати – два братні народи, польський та український, мають перед собою добре майюутнє», - наголосила Ева Копач.

Нагадаємо, 21 вересня 2012 року відкрито Польський військовий цвинтар у Биківні. Тут спочивають майже дві тисячі поляків, розстріляних 1940 року загонами НКВС за наказом Сталіна. Меморіал у Биківні – це четвертий так званий катинський цвинтар, після кладовищ у Катинському лісі, Мєдному та Харкові-П’ятихатках. Весною 1940 року жертвами НКВС загалом стали понад 22 тисячі польських полонених, захоплених у неволю після наступу СРСР на Польщу. Ця трагедія ввійшла до історії як Катинський злочин.

IAR/Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти