Logo Polskiego Radia
Print

Сьогодні відзначають Всепольський день прав дитини

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 20.11.2015 10:00
Найважливіше право для молодих поляків – це можливість висловлювати власну думку
fot. glowimages.com

Сьогодні поляки вдруге відзначають Всепольський день прав дитини. Рік тому це свято встановив Сейм, у 25-у річницю ухвалення Конвенції про права дитини, яку прийняла Організація Об’єднаних Націй з ініціативи Польщі.

Польський речник прав дитини Марек Міхаляк підкреслює, що серед численних прав, які прислуговують усім дітям, для молодих поляків особливо важливим є право бути вислуханим. Як говорить він, для переважної більшості дітей у Польщі найважливіше – це потреба висловлювати власну думку.

«Я звертаю на це увагу, бо воно мало коштує, а значить багато. Це допомагає заповнити прірву між поколіннями, створює ланку для порозуміння, показує, що до молодої людини треба ставитися з повагою», – говорить він.

Марек Міхаляк підкреслює, що вислуховування позиції дитини дає можливість дорослим приймати правильні рішення – попри стереотипне переконання, що діти та риби не мають голосу. Він додає, що такої позиції дотримувався найбільший фахівець у педагогіці Януш Корчак.

Речник відзначає, що Всепольський день прав дитини – це нагода наголосити на гідності та правах дитини. «Варто теж собі пригадати, що права людини починаються правами дитини, адже кожен з нас був дитиною», – зауважує Марек Міхаляк.

IAR/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти