Logo Polskiego Radia
Print

ЄС і Туреччина узгодили позицію щодо міграційної кризи

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 30.11.2015 09:55
Брюссель надасть Анкарі 3 млрд євро на зміцнення зовнішніх кордонів, а Анкара обіцяє утримувати у себе мігрантів
PAP/Radek Pietruszka

Європейський Союз та Туреччина узгодили план спільної боротьби із міграційною кризою. Влада в Анкарі взамін на фінансову та політичну підтримку має посилити контроль на своїх кордонах. Таким було рішення 28 держав Спільноти та Туреччини під час вчорашнього саміту у Брюсселі.

Туреччина, яка приймає вже у себе понад 2 млн утікачів із Сирії, попросила передовсім фінансової підтримки. ЄС запропонував на початок 3 млрд євро. За це Брюссель очікує, що Туреччина затримає на своїй території мігрантів, які хочуть дістатися до Європи.

Зміцнення євросоюзно-турецької співпраці означає також пришвидшення від середини грудня розмов про вступ країни до ЄС. До осені наступного року має бути скасований візовий режим для громадян Туреччини.

Польща задоволена прийнятими рішеннями про те, що міграційна проблема буде вирішуватися поза кордонами Спільноти. Прем’єр Польщі Беата Шидло повідомила, що вона представила під час саміту польське бачення виходу із кризи. Зокрема, Варшава надасть кошти на гуманітарну допомогу, ущільнення зовнішніх кордонів та спробу вирішення проблеми за межами ЄС.

З трьох млрд євро, які ЄС на початок надасть Туреччині, польська частка, за інформацією Єврокомісії, має скласти 71 млн євро. Однак, Шидло не підтвердила, що саме таку суму вирішила надати Варшава, але наголосила, що Польща буде солідарною у цьому питанні.

Рішення про конкретний внесок окремих держава, у тому числі Польщі, будуть узгоджені на черговому, грудневому саміті.

IAR/PAP/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти