Logo Polskiego Radia
Print

Брюссель, Київ та Москва востаннє спробують домовитися про ЗВТ України і ЄС

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 01.12.2015 10:20
Росія погрожує вжити «дії у відповідь» у випадку впровадження торговельної частини угоди з 1 січня
Вікіпедія

Сьогодні відбудуться консультації Києва і Брюсселя з Москвою щодо євросоюзно-української угоди про вільну торгівлю. Договір повинен ввійти у дію 1 січня, але Росія вкотре погрожує «діями у відповідь». Розмови в бельгійські столиці – це остання нагода для порозуміння.

У перемовинах візьмуть участь: комісар Європейського Союзу з торгівлі, російський міністр економічного розвитку та український міністр закордонних справ.

Торговельна угода є частиною угоди про асоціацію Україна-ЄС. Росія надалі вважає, що цей договір Києва з Брюсселем загрожує її економіці. Від початку було відомо, що застереження Москви мають політичний характер, але Брюссель намагався взяти до уваги її побоювання і тому кількаразово проводив на цю тему тристоронні консультацій.

«Ми весь час залишалися відкритими для розмов із Росією, аби під час впровадження угоди Москва не перейшла до „дій у відповідь”», - сказала єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальстрем.

Чиновники в Єврокомісії кажуть, що не мають готового сценарію на випадок фіаско розмов і як наслідок - впровадження Росією торговельної блокади з Україною. Тоді владі в Києві потрібна була б фінансова підтримка, але Брюссель цього у планах не має.

Єврокомісія намагалася також схилити Москву до компромісу, пропонуючи Москві ближчу співпраця між ЄС та Євразійським економічним союзом. Цю ідею підтримала Німеччина, проти були країни Центрально-Східної Європи.

IAR/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти