Logo Polskiego Radia
Print

РФ очікує від США відмови від розміщення арсеналів зброї в Центральній Європі

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 28.12.2015 16:23
У Москві вважають появу американських арсеналів порушенням угоди з Альянсом від 1997 року
PAP/EPA/YURI KOCHETKOV

Росія очікує, що США відмовляться від рішення розмістити у країнах Центрально-Східної Європи арсенали зі зброєю для 5 тисяч солдатів, - повідомило у понеділок російське МЗС.

Під час прес-конференції речниця російського дипломатичного відомства Марія Захарова заявила, що США повинні усвідомити наслідки мілітаризації цієї частини Європи. За словами Захарової, дислокація на терені Польщі, Румунії та інших країн регіону американської військової техніки буде прирівнюватися Москвою до постійної військової присутності. Таким чином, російська сторона сприйматиме дії Вашингтону як порушення ключового пункту угоди НАТО-Росія 1997 року.

Договір між НАТО та Росією передбачав відмову від розміщення постійних баз Альянсу на терені країн колишнього соцтабору, тобто, фактично, на схід від Німеччини. Представники Польщі та інших країн Центрально-Східної Європи багато разів підкреслювали, що цей документ протиречить принципам їх суверенітету та інтересам.

США навесні вирішили розмістити у країнах Центрально-Східної Європи арсенали з важкою військовою технікою. Найбільші склади знаходилися б на терені Польщі. Такий крок Вашингтона аналітики пов’язують з порушенням Росією принципу територіальної цілісності України, окупацією Криму та конфліктом на Донбасі.

IAR/О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти