Logo Polskiego Radia
Print

Менше 30% голландців хоче взяти участь у референдумі про асоціацію з Україною

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 27.02.2016 12:35
Якщо не буде високої явки, уряд не буде змушений брати до уваги результату голосування
Foto: facebook.com

Низька явка може поставити під загрозу голландський референдум щодо торговельної угоди Європейського союзу з Україною. 6 квітня голландці зможуть зробити вибір на користь або проти угоди. Щоб голосування було дійсним, у ньому повинно взяти участь принаймні 30 відсотків громадян.

Як повідомляє брюссельська кореспондентка Польського радіо, противники договору кажуть, що це крок на шляху до членства України у Співтоваристві, яке, як переконують, буде коштувати голландських платників податків мільйони євро. Така точка зору, поки що, перемагає.

Результати нещодавнього опитування показали, що 38 відсотків голландців виступає проти угоди, 32 відсотки – «за», а 30 відсотків людей не мають думки з цього приводу. Водночас, як зазначають експерти, якби референдум відбувся сьогодні, участь у ньому, імовірно, взяло б менш ніж 30 відсотків громадян.

Голландський парламент уже дав зелене світло для угоди з Україною, отже голосування матиме лише консультативний характер. Однак, якщо не буде високої явки, уряд прем’єр-міністра Марка Рютте, взагалі не буде змушений брати його до уваги - незалежно від результату. Тому деякі прихильники угоди Брюсселя з Києвом закликають голландців залишитися вдома. Інші, натомість, заохочують скористатися демократичним правом і голосувати на «так».

IAR/Л.І.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти