Logo Polskiego Radia
Print

Експерти: Рано говорити про причини ескалації конфлікту в Нагірному Карабасі

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 04.04.2016 14:00
Оглядачі не виключають причетності Москви у відновленні Карабахського конфлікту
PAP/EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN / PHOTOLURE

Ще троє військових загинуло внаслідок бойових зіткнень між вірменською та азербайджанською армією в Нагірному Карабасі. Про це сьогодні, 4 квітня, повідомили в Міністерстві оборони Азербайджану.

Речник оборонного відомства застеріг, що якщо «вірменські провокації будуть продовжуватися», Баку розпочне повномасштабну операцію вздовж усієї лінії фронту, використовуючи усі види озброєння.

Водночас, на думку оглядачів, поки рано говорити про справжні причини конфлікту у Нагірному Карабасі. Співавторка книги «Вірменія. Каравани смерті» і заступниця головного редактора видання «Нова Східна Європа» Малґожата Ноцунь нагадала, що зіткнення у цій частині Кавказу відбуваються регулярно:

«З 1994 року в Нагірному Карабасі був встановлений режим припинення вогню. Слід теж пам’ятати, що там постійно траплялися інциденти на кордоні, тобто там постійно гинули військові, відбувалися обміни обстрілами, а до багатьох місцевостей не було доступу. Були теж інциденти зі збиттям гелікоптерів».

Експертка додала, що важливми підтекстом для протистояння, що відбулося у ніч з п’ятниці, 1 квітня, на суботу, 2 квітня, стала ситуація в Азербайджані. Країна нині переживає глибоку кризу:

«В країні відбувається „закручування гайок”, встановлена жорстка цензура, відбувається переслідування громадських організацій. Негативно на країну впливають теж низькі ціни на нафту та політична криза. Зауважу, що в самій Вірменії є велика готовність піти на війну. Там виросло нове покоління, яке не пам’ятає тієї війни, натомість є сильне почуття боротьби за власну землю, що була здобута у дуже кривавій і нерівній війні».

Коментуючи протистояння у Нагірному Карабасі, експерт з Центру східних студій Мацєй Фальковський підкреслив, що зіткнення нагадують початок регулярнорї війни. Експерт додав, що він не пригадує, аби за останні роки так масштабно там були використані літаки та артилерія. На його думку, саме Азербайджан розпочав це зіткнення:

«В інтересі вірмен - збереження нинішньої ситуації, азербайджанці хочуть змінити її. Виникає питання – чи Азербайджан, розпочинаючи широкомасштабні бойові дії, ризикнув би самотужки провести цю операцію? Влада Азербайджану знає, що росіяни не допустять неконтрольованого розвитку конфілкту. Якщо війна справді має початися, то мені здається, що росіяни повинні знати про це».

За різними підрахунками, у військових діях у ніч з 1 на 2 квітня в Нагірному Карабасі загинуло 30 військових – 18 вірмен та 12 азербайджанців, а також двоє мирних жителів. Обидві армії використали танки, ракетні комплекси та літаки. Єреван та Баку звинувачують один одного у провокації конфілкту.

Конфлікт у Нагірному Карабасі розпочався ще до розпаду Радянського Союзу. Після кількарічної війни, у 1994 році місцеві сепаратисти утворили незалежну квазідержаву, яку не визнала жоджна країна у світі. Мешканці Нагірного Карабаху закликають Росію та Євросоюз підтримати їх прагнення до незалежності. Водночас Вірменія хоче встановити контроль над цим кавказьким анклавом, а Азербайджан - приєднати його до своєї території.

IAR/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти