Logo Polskiego Radia
Print

Програма «Родина 500+» дофінансувала 3,2 млн польських дітей

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 13.07.2016 13:52
Впродовж трьох місяців польський уряд виділив на програму 5 мільярдів злотих
PAP/Radek Pietruszka

Програма «Родина 500+» охопила майже 47% польських дітей. Польські родини отримали допомогу на загальну суму 5 мільярдів злотих (1 мільярд 12 мільйонів євро). Про це сьогодні повідомила міністр праці, сім’ї та соціальної політики Ельжбєта Рафальська.

За словами міністр, «у Польщі цю допомогу отримують понад 3 мільйони 240 тисяч дітей. Це становить 47% дітей до 18-го року життя, – наголосила Ельжбєта Рафальська. – У міських середовищах цей рівень сягає 37%, у сільських – 58%».

Від 1 квітня до 1 липня розглянуто 85% заяв про дофінансування. Для обслуговування програми «Родина 500+» працевлаштовано 5,3 тисяч осіб.

Прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло, у свою чергу, заперечила, що на фінансування програми «Родина 500+» польський уряд взяв кредит:

«Ми не брали кредиту на програму «Родина 500+». Навпаки, ми інвестували «500+» у майбутнє польських дітей та польських сімей».

Міністр фінансів Павел Шаламаха запевнив, що програма фінансується «в умовах стабільного бюджету». Міністр зауважив, що споживацький імпульс, який випливає з програми, може принести додатковий процентний пункт ВВП.

На думку опозиції, до програми «Родина 500+» слід внести певні зміни – роздавати грошей усім уряд не може, - говорить Катажина Любнауер з партії Сучасна:

«Сучасна зголошувала свої пропозиції вже на етапі праці над цієї програмою у Сеймі. Ми вважаємо, що багаті поляки не повинні отримувати дофінансування на дітей, оскільки бюджет цього не витримає. Одночасно, вважаємо, що для сімей з однією дитиною повинен бути більший доступ до цієї програми. Крім цього, ми говорили, що програма має соціальне, а не демографічне значення».

Депутатка партії Сучасна вважає, що вплив на поліпшення демографії мають, предусім, еластичний час праці для батьків, можливість поєднувати опіку над дитиною із професійною діяльністю, а також доступ до оренди квартир.

Нагадаємо, програма «Родина 500+» почалася 1 квітня 2016 року. Програма полягає у дофінансуванні сімей з двома та більшою кількістю дітей. На кожну дитину віком до 18 років батьки отримують по 500 злотих (112 євро) щомісяця. Соцдопомогу на першу дитину отримують батьки, які мають доходи менші, ніж 800 злотих щомісяця (або 1200 злотих – у випадку, коли вони виховують неповносправну дитину).

IAR/PAP/Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти