Logo Polskiego Radia
Print

Осципек і пармезан можуть заблокувати ТТІП

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 14.07.2016 13:32
Польський овечий сир та інші продукти можуть завадити угоді про вільну торгівлю між ЄС і США
ОсципкиОсципкиWikimedia Commons/Pawel Swiegoda (Paberu)

У Брюсселі триває чергова зустріч, присвячена переговорам про трансатлантичне торговельне та інвестиційне партнерство (ТТІП) між Європейським Союзом і США. До найбільш спірних питань належить ідентифікація географічного походження європейських регіональних продуктів. З американської перспективи такі позначення є перешкодою в торгівлі.

Представник Генеральної дирекції у справах торгівлі Європейської комісії Войцєх Талько каже, що розмови – складні: «Це такі продукти, як шампанське, осципек (традиційний у Польщі в регіоні Підгалля копчений овечий сир, відомий також у Словаччині – ред.) чи славетний пармезан. Бо в американців зовсім інша система захисту сільськогосподарських продуктів, не конче прив’язана до даного географічного регіону. Ми хочемо, щоб американці визнали (нашу систему)».

Про інтереси своїх виробників алкогольних напоїв і сирів клопочуться передусім італійці та французи. Досягти компромісу буде дуже важко – вважає журналіст італійської газети «Il Fatto Quotidiano» Стефано Фелтрі: «В Америці пармезан – це лише бренд, такий як Coca-Cola або Nike, у Європі ж така назва є чимось зовсім іншим. Це – гарантія, що сир походить з даного регіону і виготовляється згідно з традиційним рецептом».

Черговий раунд переговорів між ЄС і США закінчується в п’ятницю 15 липня. Європейська комісія хотіла б довершити угоду ТТІП до кінця терміну правління Барака Обами. Обоє кандидати у президенти США, Гілларі Клінтон і Дональд Трамп, під час кампанії критикували торговельну угоду з ЄС.

IAR/Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти