Logo Polskiego Radia
Print

29 серпня виповнюється 72. річниця ліквідації Лудзького ґетто

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 29.08.2016 12:00
Це було перше повністю ізольоване від решти міста ґетто в Польщі
Євреї за колючим дротом у Лудзькому ґеттоЄвреї за колючим дротом у Лудзькому ґеттоBundesarchiv, Bild 101I-133-0703-19 / Zermin / CC-BY-SA 3.0

Сьогодні, 29 серпня, в Польщі вшановують роковини ліквідації Лудзького ґетто (Litzmannstadt Ghetto). Цього дня 72 роки тому завершилося транспортування лудзьких євреїв до німецького концентраційного табору Аушвіц-Біркенау.

Директор Центру діалогу імені Марка Едельмана в Лудзі Іоанна Подольська поінформувала, що пам'ятні заходи розпочнуться на єврейському кладовищі, а пізніше перенесуться на залізничну станцію Радеґаст, звідки євреїв відправляли до «табору смерті».

За словами рабина єврейської громади в Лудзі Давида Шиховського, спогади про трагічні події повинні схилити до глибоких роздумів. Цей конкретний момент смутку, а також роздуми про страждання, яких зазнали загиблі, глибше всіх розмов та інтелектуальних відступів.

«Цей момент створений для того, щоб зустрітися і поговорити з Богом, поставити Творцеві питання про сенс всього цього», - сказав рабин.

Лудзьке гетто проіснувало в окупованому німцями місті до 1940 року. Це було перше повністю ізольоване від решти міста ґетто в Польщі.

IAR/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти