Logo Polskiego Radia
Print

Референдум в Угорщині не змінить позиції Орбана

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 03.10.2016 11:50
Хоча 98% угорців висловилися проти прийняття біженців, через низьку явку його визнають недійсним
PAP/EPA/NOEMI BRUZAK

Доктор Йоланта Шиманська з Польського Інституту міжнародних справ вважає, що проведений в Угорщині референдум на тему прийняття в країні іммігрантів не досягнув політичної мети прем’єр-міністра цієї країни Віктора Орбана. Під час волевиявлення, що відбулося в Угорщині 2 жовтня, майже 98% угорців висловилися проти обов’язкового прийняття мігрантів. Однак виборча явка склала 43%, а це означає, що референдум в Угорщині визнають недійсним.

Експерт зауважила, що угорський глава уряду не здобуде більшої політичної симпатії виборців після референдуму. На її думку, мандат для ведення переговорів Орбана з Європейським Союзом не буде підсилений. «Низька виборча явка – це важливий чинник у цих дебатах», - сказала Йоланта Шиманська. Вона додала, що політик після голосування також не втратить популярності.

Своєю чергою, Мацєй Шимановський з Католицького університету у Будапешті ствердив, що референдум для Віктора Орбана завершився успішно. Він звернув увагу, що Угорщина, як і Польща, мають проблему із низькою виборчою явкою. Експерт зазначив, що результат референдуму позитивний також для ЄС, бо, як відзначив він, до уваги беруть «червону картку», а Брюссель отримав тільки «жовту».

У ході виборчої кампанії перед референдумом угорський уряд переконував, що прийняття біженців спричинить цивілізаційний конфлікт, а мігранти несуть відповідальність за теракти та насильство проти жінок в ЄС. Прем’єр-міністр Віктор Орбан вже після голосування назвав його результат успішним та анонсував зміни до конституції, згідно із якими референдум можуть визнати дійсним.

IAR/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти