Logo Polskiego Radia
Print

Польські лікарі виконали піонерську операцію

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 13.10.2016 15:42
Трирічному пацієнту вщеплено штучний клапан легеневого стовбура. Досі хворим трансплантували цей орган від померлого донора
Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/Bobjgalindo, GFDL

Піонерська операція вщеплення штучного клапана легеневого стовбура. Досі хворим трансплантували цей орган від померлого донора. Штучний клапан першими усвіті прищепили польські лікарі з дитячої лікарні у Прокоцімі неподалік Кракова.

Завдяки новій технології можна буде обмежити кількість операцій, - пояснює професор Томаш Мрочек:

«Стеноз клапана легеневого стовбура – це вроджена вада серця. Вона зазвичай вимагає кількох операцій. Після певного часу вщеплений матеріал підлягає деформації. Часом він нагадує порцелянову пластинку, яку треба видобувати з серця».

Польські кардіологи використали полімеровий матеріал, який стане скелетом клапана. З часом він піддасться біодеградації, його замінить тканина пацієнта, яка буде нарощуватися на цю основу. Полімеровий клапан вщеплено трирічному Філіпові. Хлопчик народився з вадою серця, - говорить мати пацієнта, Юстина:

«Філіп відчував цю ваду, вона йому дошкуляла. Ми мало виходили на прогулянки, тому що він одразу захидався. Коли нам запропонували цю операцію – ми одразу погодилися. Звісно, це новий метод, але прогнози – дуже оптиміситчні».

Операція тривала чотири години. Як оцінює професор Януш Скальський, ординатор кардіологічного відділу дитячої лікарні в Прокоцімі, вже незабаром нову технологію будуть застосовувати у всьому світі.

IAR/Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти