Logo Polskiego Radia
Print

Дуда у Будапешті: Можете розраховувати на поляків

PR dla Zagranicy
Volodymyr Priadko 23.10.2016 20:30
Історична пам’ять допомагає польсько-угорському зближенню
Рукостискання президентів Польщі та Угорщини символізує братерство між країнамиРукостискання президентів Польщі та Угорщини символізує братерство між країнамиPAP/EPA/Szilard Koszticsak

«Можете розраховувати на Польщу у найскладніших моментах», - говорив президент Польщі Анджей Дуда під час святкувань 60 річниці Угорського повстання у Будапешті. 23 жовтня 1956 року угорці вийшли на вулиці столиці домагаючись громадянських свобод та виведення радянських військ. Після кільканадцяти днів протестів угорський зрив був криваво придушений за допомогою військ СРСР. У сутичках загинуло 2500 протестувальників. Репресії комуністичної влади Угорщини охопили 20 тисяч учасників революції.

Під час ювілейних урочистостей Анджей Дуда на площі Кошута, перед угорським парламентом, говорив про нелегкі сторінки історії Польщі та Угорщині, коли обидва народи могли розраховувати одне на одного.
Президент Польщі також нагадав, що завдяки допомозі угорців в часи ІІ Світової війни можна було створити польську армію на Заході:

«Тому ми Вас не полишимо, і можете розраховувати на Польщу у найтяжчих моментах. Ми йдемо разом, дві країни, які збудовані на християнському фундаменті. Ми можемо разом давати Європі понад тисячолітню історію нашої християнської культури, нашої традиції, але ми не дозволимо відібрати її у нас, не дозволимо відібрати й нашу свободу, за будь-яку ціну».

Перебуваючи з одноденним візитом в Угорщині, президент Анджей Дуда під час зустрічі з поляками, які прибули на урочистості, говорив про традиційні добрі польсько-угорські взаємини.

На площі генерала Юзефа Бема Анджей Дуда зустрівся з президентом Угорщини Яношем Адером.

Останнім пунктом візиту польського президента в Будапешті буде відкриття у Польському інституті виставки присвяченої Угорській революції «У боротьбі за свободу – завжди разом - In memoriam 1956».

IAR/В.П.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти