Logo Polskiego Radia
Print

Свято інститутів, які захищають права людини

PR dla Zagranicy
Anton Marchynskyi 28.11.2016 18:48
З цієї нагоди у Варшаві відбулася ювілейна конференція «Права дитини в теорії та практиці»
foto: Glow Images/East News

Інститути, що займаються захистом наймолодших, відзначають сьогодні своє свято. 15-річчя святкує інститут Речника прав дитини, а 35-річчя – Комітет з захисту прав дитини. З цієї нагоди в Академії спеціальної педагогіки у Варшаві відбулася ювілейна конференція «Права дитини в теорії та практиці».

Речник прав дитини Марек Міхаляк сказав, що необхідність поважати права наймолодших є сьогодні чимось очевидним, річчю, яку зрідка ставлять під сумнів, хоча до цього пролягав довгий шлях: «Сьогодні про права дитини не говорять із усмішкою, з сарказмом. Це розуміють, як щось важливе. Гадаю, що слова Корчака про те, що дитина – це вже мешканець, громадянин, вже людина, набувають нового виміру і про права наймолодших ми говоримо не в теорії, але на практиці. Проте існує ще чимало питань, які вимагають виправлення», - сказав речник прав дитини.

Марек Міхаляк визнав, що й надалі проблемою залишається вшанування права дітей на освіту, належну медичну опіку, увагу родини, а також часто порушуються права тих дітей, чиї батьки розводяться.

Голова Комітету з захисту прав дитини Мірослава Контна, що є психологом, сказала, що ситуація дітей у родинах, які розпадаються – одна з найчастіших причин втручання її організації. Мірослава Контна повідомила, що діти можуть отримати в її установі різноманітну підтримку, в залежності від того, з якою проблемою вони зіткнулися.

Комітет з захисту прав дитини має психологів, медіаторів, юристів і фахівців у інших професіях, що надають підтримку і необхідні поради, хоча, - як вона зазначила, - не всім вдається допомогти.

За словами очільниці комітету, хоча ще 1981 року її установа з’явилася як відповідь на смертельне побиття маленького хлопчика у так званому «доброму домі», то вже протягом кількох перших років функціонування Комітету з захисту прав дитини найбільше звернень до нього стосувалося прав дітей, чиї батьки були інтерновані під час воєнного стану в Польщі. Як підкреслює Мірослава Контна, за 35 років зріс рівень усвідомлення прав дітей, хоч і надалі спеціалісти мають у цій галузі дуже багато праці.

IAR/А.М.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти