Logo Polskiego Radia
Print

Мацєревич: Лише справедлива Польща може бути Польщею сильною

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 19.02.2017 19:31
Міністр національної оборони взяв участь у вшануванні 70-ліття смерті Незламного солдата, генерала Станіслава Сойчинського
Радомсько, 19 лютого 2017 рокуРадомсько, 19 лютого 2017 рокуPAP/Waldemar Deska

У місті Радомсько в південно-центральній Польщі відзначено 70-ліття загибелі генерала Станіслава Сойчинського, псевдонім «Варшиц». Його зараховують до так званих незламних або проклятих солдатів польського антикомуністичного підпілля, що боролося за незалежність у післявоєнний період.

З нагоди роковин відбулося богослужіння у костьолі отців францисканців та перед пам’ятником Підпільному Війську польському. У заходах взяв участь очільник відомства національної оборони Антоні Мацєревич. Міністр заявив, що польська держава зобов’язана відповідно вшанувати тих, хто присвятив своє життя боротьбі за Батьківщину. За його словами, убитий герой був одним із сотень тисяч, які в підпільних структурах, зі зброєю в руках, протистояли совєтській окупації.

Міністр Антоні Мацєревич відзначив, що боротьба, смерть і самопосвята Незламних солдатів не були марними. Сьогодні традиції і цінності «тих, що ніколи не здалися», приймає на себе польська армія. «Лише справедлива Польща може бути Польщею сильною, лише справедлива Польща може збудувати сильну армію і гарантувати незалежність», – заявив Антоні Мацєревич.

Станіслав Сойчинський в рядах Крайової армії боровся проти німецького окупанта, а коли закінчилася війна – в лавах підпільної польської армії з комуністичними силами безпеки. Був заарештований у червні 1946 року. Сьогодні виповнилося 70 років від його страти. Місце поховання залишається невідомим.

IAR/Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти