Logo Polskiego Radia
Print

Микола Азаров: Українці особливо не протестують проти засудження Тимошенко

PR dla Zagranicy
Anatoliy Zymnin 25.05.2012 17:12
Прем’єр-міністр України дав інтерв’ю кореспондентові Польського радіо в Києві Піотру Поґожельському
Mykoła Azarow i Piotr Pogorzelski, Polskie RadioMykoła Azarow i Piotr Pogorzelski, Polskie Radio

Готовність до Євро-2012 та старі корупційні схеми

Прем’єр–міністр України Микола Азаров запевнив, що Україна повністю готова до проведення Євро-2012. Чемпіонат буде проведений на високому рівні, підкреслив він. Найбільшим успіхом підготовки до Євро Микола Азаров визнав розбудову інфраструктури: автошляхів, залізниці та аеропортів.

– Перш за все вдалося реалізувати великі інфраструктурні проекти, такі як реконструкція та побудова нових злітно-посадочних смуг у Львові, Донецьку, Харкові. Було реконструйовано термінали летовищ, вони оснащені сучасним устаткуванням в аеропортах Бориспіль і Жуляни у Києві, а також Донецька, Харкова та Львова. Ви уявіть, що протягом двох років Україна зробила стільки для, наприклад, модернізації своїх аеропортів, скільки не зробила за останні 20 років. Євро-2012 закінчиться, забудеться, увійде до історії, а ці летовища залишаться.

Крім аеропортів, в Україні відремонтовано та побудовано тисячі кілометрів автошляхів та пункти перетину кордону, – сказав Микола Азаров.

– Ми відремонтували та побудували більше 4 тисяч автошляхів, 16 кордонних переходів, у тому числі багато з Польщею. Сьогодні до Польщі ведуть дві гарні автомагістралі. 1 червня ми завершуємо останній відрізок – кількадесят кілометрів під Києвом, і ми отримаємо прекрасне сполучення до Польщі: 5 годин і ми на польсько-українському кордоні.

На запитання про старі корупційні схеми, які були застосовані під час підготовки України до Євро-2012, зокрема про проведення тендерів з одним учасником, глава уряду відповів, що це була необхідність. У зв’язку з прискореною підготовкою до чемпіонату, Україні слід було відмовитися від деяких процедур, – пояснив прем’єр.

– На превеликий жаль, коли наш уряд розпочав правління, ситуація була така, що треба було б відмовитися від Євро-2012. (...). І саме тому був реалізований саме такий, екстраординарний спосіб підготовки Києва. У протилежному випадку, якби ми діяли за правилами, (...) то документація була б, а стадіонів не було б. (...) Саме тому Верховна Рада прийняла спеціальний закон.

Перед початком чемпіонату буде відкрито новий термінал аеропорту в Борисполі та останній відрізок автошляху Київ – Львів, – повідомив політик.

Бойкот Євро-2012 та справа Юлії Тимошенко

Микола Азаров вірить, що політика не матиме впливу на проведення Євро-2012. Заклики до бойкоту чемпіонату – даремні. Ніяких протестів в Україні не буде – наголосив керівник уряду.

– Люди, народ України, ніяких особливих протестів проти цієї відомої справи Тимошенко не висловлюють. Під колонією з плакатами стоять 15-20 осіб – хіба це протест? Народ України розуміє, що провина Тимошенко абсолютно очевидна, що ми сьогодні, завдяки контрактам Тимошенко, купуємо газ у Росії вдвічі дорожче, ніж Німеччина. Що підвищення тарифів, цін та багато інших факторів, великі труднощі для економіки – все це наслідок її діяльності. І тому я на 100% переконаний, що ніяких протестів не буде.

Бойкот Євро-2012 може мати вплив на двосторонні відносини з державами, політики яких закликали до ігнорування української частини чемпіонату, – натякав у інтерв’ю Польському радіо Микола Азаров.

– Якщо хтось із політиків не захоче приїхати, це його приватна справа. Ми – господарі турніру. І як кожному господареві нам було б приємно, якби приїхали хороші гості, з добрим серцем, подивилися футбол, поспілкувалися. Я був нещодавно в Брюсселі, нам там чітко заявили, що ніхто з політиків ЄС не ставить питання політичного бойкоту Євро-2012. Якщо хтось хоче висловити свою політичну позицію і не приїде – це його особиста справа. Ми з цього дійсно зробимо висновки, і будемо їх враховувати у своїй майбутній політиці.

На погляд керівника українського уряду, оцінюючи справу Юлії Тимошенко, країни ЄС повинні спиратися на експертизи. За його словами контроль, проведений органами правопорядку довів, що факту побиття Юлії Тимошенко (про що заявляла екс-прем’єр) не було.

– 80 осіб, це і лікарі, і медсестри, і водії, і офіцери охорони та багато інших, хто були свідками... ось вони, під присягою, свідчили, що фізичного насильства щодо Тимошенко застосовано не було. Які в нас є підстави не вірити цим людям? Чому газетній фотографії надається більша перевага, ніж свідченням 80-ти людей під присягою?

Миколу Азарова дивує, що серйозні особи робили висновки не дочекавшись результатів державних судово-медичних експертиз, спираючись лише на фотографії. Це несерйозно та необ’єктивно, – сказав він.

Для забезпечення прав Юлії Тимошенко під час касаційного процесу, – підкреслив керівник українського уряду, – ми запропонували голові Європарламенту Мартінові Шульцу присутність авторитетних представників з ЄС, які отримають доступ до всіх матеріалів.

– Україна погодилися також на пропозицію пана Шульца відправити в Україну авторитетних європейських медиків. Це свідчить про безпрецедентну відкритість влади.

Резолюція Європейського Парламенту та позиція Польщі

Микола Азаров вважає, що критична резолюція щодо України, схвалена 24 травня Європарламентом, була ініційована депутатами Європейської народної партії, з якими партія Юлія Тимошенко давно перебуває у близьких відносинах.

– Ще раз підкреслюю, у політиці слід менше спиратися на емоції, а більше думати про те, що досить легко ситуацію можна загнати у кут, а потім дуже важко знайти достойний вихід із цієї ситуації. Мені здається, що сьогодні політики, які займають однобічну позицію, раніше чи пізніше, особливо тоді, коли побачать документи, а касаційний процес їм дозволить ці документи побачити, на власні очі переконаються, що обвинувачення (проти Юлії Тимошенко – ред.) обґрунтовані. Важко собі уявити, що українське правосуддя ризикнуло би піти на обвинувачувальний вирок не маючи достатніх для цього підстав.

Офіційний Київ цінує факт, що польська влада не підтримала ідеї бойкоту чемпіонату. Позиція Польщі показала, що відносини Києва та Варшави «добросусідські та сповнені довіри», – сказав Польському радіо Микола Азаров.

– Є одна мудра приказка, що друзів пізнаєш у біді. Коли все добре – друзів завжди багато. А коли важко – тоді до кожного, хто прагне тобі допомогти в цій ситуації – дійсно і до людини, у цьому випадку до держави, з’являється почуття великої поваги.

Ми високо цінуємо позицію польського керівництва. Хоча, звичайно, коли ми зустрічаємося, польський уряд висловлює свою думку, займає свою позицію, а ми представляємо свою. Я розумію, що представники польського керівництва знаходяться під певним тиском, сформованим тенденційною позицією, для якої немає підстав.

Микола Азаров запевнив, що в Україні немає диктатури, адже свою діяльність веде багато політичних партій, громадяни вільно висловлюють свої погляди, зокрема на телеканалах, під час мітингів тощо. За словами прем’єра, ці думки дуже критичні, іноді навіть зневажливі, проте люди не бояться їх висловлювати, адже знають, що їх за це ніхто не покарає.

На завершення інтерв’ю прем’єр-міністр України Микола Азаров побажав польській збірній перемогти на Євро-2012.

Розмовляв Піотр Поґожельський. Опрацювала Лідія Залітач

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти