Logo Polskiego Radia
Print

Ірландія – за ратифікацію Фіскальної угоди

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 05.06.2012 14:13
  • 05062012-Irlandia.mp3
В ірландському референдумі важливим є те, що Фіскальну угоду пов’язано з Європейським механізмом стабільності
Wikipedia

У референдумі 31 травня ірландці проголосували за схвалення Фіскальної угоди. Підтримали цей документ понад 60 відсотків громадян. Фіскальна угода стосується, передусім, країн єврозони і зобов’язує дотримуватися строгих бюджетних правил, для того щоб запобігти ймовірній майбутній економічній кризі. За порушення фінансової дисципліни передбачені санкції. Більше розповість дослідниця Польського інституту міжнародних справ Аґата Ґостинська (www.pism.pl)

– Фіскальний пакт – це розмовна назва трактату про стабільність, координацію та управління в економічному і валютному союзі; договір міжнародного характеру, який охопив спершу 25 країн Європейського Союзу. Не приступили до угоди Великобританія і Чехія. Завданням угоди є ввести тіснішу координацію фіскальної політики окремих країн, зокрема, так зване золоте правило, та обов’язок зменшення державного боргу на одну двадцяту протягом року, якщо він перевищить 60 відсотків ВВП. Це головні положення. Але також – вводиться нова архітектура управління: так звані саміти єврозони, які очолить голова Європейської Ради. Угоду підписали і країни Єврозони, і ті, які ще до неї не належать, у тому числі Польща. Останні самі вирішують, як сильно вони хочуть зв’язатися постановами угоди відносно фіскальної дисципліни.

Ірландія – це єдина країна ЄС, яка в цій справі запитала громадян про їхню думку, в інших – для ратифікації документа достатньо парламентської більшості.

– В ірландському референдумі важливим є те, що Фіскальну угоду пов’язано з Європейським механізмом стабільності. Від її ратифікації даною державою і запровадження бюджетних вирішень залежить доступ держави до засобів Європейського механізму стабільності. Це було одним з аргументів у дебатах перед референдумом. Ірландія має фінансові клопоти й користується пакетом допомоги – з тимчасового механізму фінансової стабільності, МВФ та двосторонніх позик. Позитивний результат референдуму дещо заспокоює, особливо в контексті планованого повернення Ірландії на фінансові ринки. Вказано, що це відбудеться, ймовірно, у 2013 році.

Проте, цього разу голос ірландців не вирішальний для долі документа ЄС.

– Відносно самої Фіскальної угоди – вона не належить до юридичного порядку Євросоюзу, хоч узгоджено, що протягом п’яти років відбудуться дії з метою введення її постанов до правового порядку ЄС. Тому ратифікація усіх сторін не є необхідною для введення угоди в дію. Цим референдум відрізнявся від попередніх – у справі Ніццького та Лісабонського трактатів ЄС. Фіскальна угода вступить в дію у момент її ратифікації 12-ти з 17-ти країн Єврозони. Тобто схвалення Ірландією угоди не було вирішальним, але це позитивний голос у не найкращій ситуації Єврозони, який свідчить про усвідомлення ірландським народом необхідності обмежити витрати. Це і відбувається, вводяться реформи, яких вимагав ЄС і МВФ, а додатково – показано солідарність з рештою країн Єврозони і усього Європейського Співтовариства.

Коли можна сподіватися введення в дію Фіскальної угоди?

– Угода буде введена в дію, коли принаймні 12 країн Єврозони її ратифікують. Прогнозувалося, що це буде 1 січня 2013 року, але все залежить від окремих країн. Ймовірно, у головних країнах ЄС, як Німеччина і Франція, ратифікація може бути відкладена, вони поставили нові вимоги відносно рівня економічного зростання. Цей процес слід поєднати з дискусією в Євросоюзі над дилемою, чи слід зосередитися на затягуванні пояска, чи займатися діями задля покращення економічного піднесення. Дебати між Францією та Німеччиною можуть великою мірою вплинути на процес ратифікації в інших країнах. Поки що, ратифікували Фіскальну угоду кілька держав: Греція, Португалія, а також – поза Єврозоною – наприклад, Данія, Латвія.

Що Фіскальна угода означатиме для Польщі?

– Ми приступили до Фіскальної угоди, підписали її. Для нас важлива, між іншим, присутність на самітах Єврозони. Ми не завжди там будемо, але країни з-поза Єврозони братимуть участь у самітах, присвячених роботі установ ЄС, майбутнього Угоди, конкурентності. Данія, яка не має спільної європейської валюти, декларувала, що здійснюватиме постанови Фіскальної угоди. А Ірландія, яка саме підтримала Фіскальну угоду, наступного року буде президентською країною в Європейському Союзі – тобто це додатковий політичний капітал тамтешньої коаліції і, одночасно, позитивний сигнал.

Голова Економічної ради прем’єр-міністра Польщі Ян-Кшиштоф Бєлєцький відзначив: ірландці належать до свідомих європейців, які знають, що необхідно економити.

– Дедалі сильнішим є усвідомлення, що життя в кредит – це не найкращий вихід. Якраз Ірландія – це добрий приклад країни, яка під впливом, можна сказати, економічної катастрофи, зробила висновки з цього досвіду і стала зразковою країною у процесі перетворень.

Економістка Моніка Куртек вважає, що схвалення Фіскальної угоди допоможе багатьом державам уникнути заборгованості. Деякі уряди мають проблеми з заощадженнями, і можуть їм допомогти лише юридичні постанови.

– У випадку Польщі такі загострення вже введено в дію, тому що в нас у конституції записано залежність рівня державного боргу і ВВП. У багатьох країнах таких положень у конституції чи іншому документі немає. Отже, особливо коли врахувати складність ситуації державних фінансів у Європі, для цих країн зовнішнє впровадження даних правил, безперечно, має глибокий смисл.

Успіх ірландського голосування схвально оцінили лідери ЄС. Голова Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу написав, що Фіскальна угода – це ключовий елемент відповіді Європи на теперішню кризу, а її основна мета – оздоровлення державних фінансів.

Голова Європейської Ради Герман ван Ромпей наголосив: позитивний результат референдуму принесе стабільність і економічне пожвавлення.

Наталя Бень

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти