Logo Polskiego Radia
Print

Кваснєвський не хоче, аби Україна пішла шляхом Білорусі

PR dla Zagranicy
Anatoliy Zymnin 29.10.2012 11:37
Недільне голосування показало силу української опозиції, - підкреслює колишній президент Польщі
Алєксандер КваснєвськийАлєксандер Кваснєвськийwikipedia

Ізоляція України може призвести до того, що ця держава піде дорогою Білорусі, – вважає колишній президент Польщі Алєксандер Кваснєвський. На думку екс-президента, незважаючи на недосконалість виборчого процесу, сьогодні українська опозиція отримала половину місць в парламенті. Недільне голосування показало силу супротивників нинішньої влади, – підкреслює Алєксандер Кваснєвський.

– Нинішні вибори не принесли принципових змін на українській політичній сцені, однак волевиявлення показало силу опозиції, яка отримає близько половини місць у Верховній Раді. Це – демонстрація того, що ситуація є непростою, вона виматаиме нової політики з боку правлячих кіл, – говорить екс-очільник Польщі.

Алєксандер Кваснєвський не хоче, аби Україна пішла шляхом Білорусі.

– Ізоляція призведе до того, що ми вже маємо в Білорусі: багаторічне недемократичне, недобре для білоруського суспільства правління Аляксандра Лукашенки (...). Опозиція в Білорусі не має жодного мандата в парламенті. Це принципова різниця. Я не бажаю Україні білоруського сценарію, і вважаю, що це б була помилка, якби хто-небудь в Європі наважився таким чином формувати європейську політику, – заявив екс-президент.

Колишній очільник Польщі також прокоментував статтю в одній з німецьких газет, яка звинуватила Алєксандера Кваснєвського та екс-голову Європарламенту Пата Кокса у тому, що вони як спеціальні делегати від Європейського Парламенту недооцінили справу Юлії Тимошенко.

– Ми не просто не знехтували справою Тимошенко, у вступному рапорті, який ми передали до Європейського Парламенту, ми прямо говоримо, що ув’язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка кидає тінь на ці вибори. Наскільки добрими та відповідними до процедур не були б ці вибори, то їх не можна визнати повністю вільними, адже лідери опозиційної партії перебувають у в’язниці, – наголошує політик.

Нагадаємо, що 6-го червня Європарламент делегував екс-президента Польщі Александера Кваснєвського та екс-голову Європарламенту Пата Кокса спостерігачами при розгляді касаційної скарги у справі Юлії Тимошенко. Місія розпочала працю 11 червня. За деякий час її компетенції були розширені: спостереження за процесами екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, колишнього виконувача обов’язків міністра оборони Валерія Іващенка, а також моніторинг парламентських виборів.

А.З./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти