Logo Polskiego Radia
Print

Триває французька операція у Малі. Чи долучиться до неї Польща?

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 18.01.2013 06:00
Північне Малі вже давно було поза урядовим контролем. Справа почала погіршуватися і зацікавила інші країни, коли ісламісти активізувалися після падіння режиму Каддафі в Лівії та повстання туарегів в Малі
źr. Google maps

У африканському Малі триває військова операція французьких військ. Під гаслами боротьби з тероризмом та Аль-Каїдою французи обстріляли позиції малійських повстанців, які прагнуть створити свою державу на півночі країни.

Мешканці Малі вдячні європейцям за допомогу, а ісламісти погрожують нанести удар у відповідь. Французи вже не вперше проводять інтервенцію до своїх колишніх колоній в Африці. Раніше це були блискавичні операції. Чи все так швидко скінчиться цього разу – коментує доктор Кацпер Ренкавек з польського інститут міжнародних відносин:

- Цього разу не буде просто, легко чи швидко. Франція раніше не мала у Малі солдатів, і цим ця ситуація відрізняється від 2011-го року, коли Париж провів операцію в Кот-д’Івуарі. У Малі французькі війська мають діставатися до теренів конфлікту. Ісламісти – я навіть не називав би їх малійцями – ставлять опір. Чи мають терористи реальні можливості, аби помститися французам – напевно не знаємо. Я б їх не переоцінював. Натомість вони мають французьких заручників, яких раніше хотіли обміняти на гроші, а тепер можуть просто вбити. Це не буде коротка переможна кампанія для Франції.

Експерт зізнається, що важко пояснити. Чому Франція розпочала інтервенцію власне зараз, адже організації терористичного ти кримінального гатунку діяли на півночі Малі вже від якогось часу:

- Північне Малі вже давно було поза урядовим контролем. Справа почала погіршуватися і зацікавила інші країни, коли ісламісти активізувалися після падіння режиму Каддафі в Лівії та повстання туарегів в Малі. Їх групи просто зайняли території на півночі країни, але цього разу це був не тільки масив Сахари, а й міста та селища, де проживають люди. Тобто ці організації вже були у Малі багато років, але перебували в тіні. А Франція розпочала інтервенцію, бо боїться повторення ситуації, яка мала місце в Алжирі у 90-і роки: там Ісламська збройна група теж зайняла певні території, а потім звідти атакувала Францію. Не забуваймо – Північна Африка це теж сусіди Євросоюзу. І все, що там діється, безпосередньо впливає на Європу.

Американська місія в Афганістані проти талібів теж починалася як операція однієї країни, а потім була підтримана НАТО. Кацпер Ренкавек однак вважає, що навряд чи цей сценарій очікує акцію в Малі:

- Думаю, французи зараз робитимуть все, аби вийти з цієї операції. Такі атаки легко проводити протягом 2-3 днів, не більше. Тягар продовження місії Франція радше перекладе на сусідні африканські країни, а не на НАТО. Північно-Атлантичний Альянс підтримав операцію французів, але наголосив, що займеться Малі тільки на спеціальне прохання Парижу.

Євросоюз розважає можливість відправити до Малі навчальну військову місію, а Польща може взяти в ній участь,– повідомив польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський. На думку Збіґнєва Пісарського з Фонду ім. Казимира Пуласького, це було б розумно, якщо б Варшава не залишалася остронь конфлікту:

- Польща може подумати про обмежену, але не бойову участь в навчальній місії у Малі. Така позиція була б натуральним розвитком пріоритетів, які ми окреслили під час головування у Раді ЄС. І це був би реальний внесок у зміцнення спільної політики безпеки та оборони ЄС. Участь Польщі могла б посприяти також збільшенню західноєвропейських контингентів на Сході, наприклад у Грузії. Малі знаходиться у сфері інтересів Франції, а за кожну допомогу французька дипломатія може нам потім віддячити.

На думку експерта, навчальна місія військ ЄС, якщо буде організована, має перебувати у Малі до часу, аж ситуація у країні стабілізується. Місія мусить мати окрелений термін та критерії виходу, якщо критерії не будуть реалізовані – тоді місію можна буде продовжити, - додає Пісарський.

Redakcja Polska PRdZ/ О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти