Logo Polskiego Radia
Print

У рішенні про це звільнення є трохи цинізму та лицемірства

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 20.12.2013 17:24
У Польщі коментують помилування Міхаїла Ходорковського. «Путін хоче показати своє людське обличчя у переддень олімпіади у Сочі», - такою є більшість реплік
Міхаїл ХодорковськийМіхаїл Ходорковський

Несподівано для світової громадськості, у п’ятницю президент Владімір Путін помилував російського «ув’язненого номер один», Міхаїла Ходорковського. Справа екс-голови компанії «ЮКОС» віддавна була одним з пунктів критики Заходом російської влади через порушення прав людини та застосування вибіркового правосуддя.

У країні над Віслою з радістю сприйняли новину про вихід Міхаїла Ходорковського з в’язниці, однак польські політики та експерти не сумніваються – рішення Владіміра Путіна нарешті помилувати свого опонента спричинене прагматичними міркуваннями. «Путін хоче показати своє людське обличчя у переддень олімпіади у Сочі», – таким є тон більшості коментарів.

На думку віце-голови Центру східних студій Адама Ебергардта, помилування Ходорковського це такий маркетологічний хід російської адміністрації:

- Це приготування до зимової олімпіади у Сочі. Таким чином Кремль сподівається зменшити хвилю критики за порушення прав людини. Це особливо важливо в контексті бойкоту олімпіади, який вже почав вимальовуватися цього тижня. Це також і приготування до іншої події – саміту Великої вісімки, котрий теж пройде у Сочі, щоправда вже у червні.

Політолог наголошує – помилування це не «уклін» перед Заходом, а навпаки: Путін показує свою силу:

- Це рішення – це прояв відчуття своєї сили кремлівською владою. Росія останніми місяцями багато досягла у зовнішній політиці: Сирія, Україна, але також зміцнилася всередині. Після демонстрацій на Болотній площі та проспекті Сахарова, російська опозиція сьогодні може лише оборонятися. Тому Путін-тріумфатор міг собі дозволити жест доброї волі.

З тим, що цей крок – це демонстрація сили Путіном, погоджується й доктор Рафал Хведорук з Варшавського університету. На його думку, рішення російського лідера має значення виключно для міжнародних відносин, у внутрішній політиці Росії ж нічого не зміниться:

- Це нічим не прикрита маніфестація власної сили. Путін черговий раз показав, що це його особисті рішення формують російську політику. Для російського суспільства це навряд чи має вагоме значення. Не існує чогось такого, як партія Ходорковського, яка мала б підтримку та була загрозою для Кремля.

Науковець додає, що помилувавши Ходорковького, Путін намагається поліпшити свій рейтинг серед західних лідерів:

- Західному світові це має дати привід для лагіднішої оцінки кроків російського президента. Це аргумент для адвокатів Росії на Заході: що ось є жест, але так насправді він означає більше, ніж звільнення одного олігарха.

Не надавати забагато ваги кроку Путіна закликає депутат від польської опозиційної партії Право і справедливість Маріуш Камінський:

- Не забуваймо, що Ходорковський відсидів понад 10 років, майже увесь вирок, залишалося йому лише кілька місяців. Так що ніякий це не жест милосердя. Путін на цьому нічого не втратив, а тепер ще й намагається отримати іміджеві дивіденди на Заході. Треба пам’ятати про інших політичних в’язнів, котрі у Росії досі перебувають за ґратами. Треба пам’ятати про тиск на вільні медіа та опозицію. Росією надалі управляє сильна рука Владіміра Путіна, і одне рішення тут нічого не змінює.

«Ліпше так, ніж навпаки. Хоча рішення про звільнення Ходорковського і супроводжує певне лицемірство», – так повідомлення з Москви прокоментував прем’єр Польщі Дональд Туск. І також вважає головним мотивом вчинку Путіна необхідність подбати про свій імідж:

- Двічі Сочі, на початку – олімпіада, пізніше – саміт G-8, – це події, через які Путінові залежить на ліпшому образі в очах західної громадськості. Можливо, значення у прийнятті цього рішення мали також коментарі деяких європейських та американських політиків щодо неприсутності на церемонії відкриття найближчої зимової олімпіади.

Як підкреслив голова польського уряду, поза політичними контекстами, чисто по-людськи від радий звільненню колишнього директора «ЮКОСу»:

- Я завжди вважав, що нема чого нарікати, якщо когось випустили з в’язниці. Якщо вже світ не достатньо голосно обурюється, коли хтось несправедливо отримує вирок, то хоча б добре привітаймо, коли хтось знову є вільним. Навіть якщо у рішенні про це звільнення є трохи цинізму та лицемірства.

З новини про звільнення Ходорковького тішиться також екс-президент Польщі Лєх Валенса. Лауреат Нобелівської премії миру вважає, що Міхаїл Ходорковський має у собі великий потенціал:

- Нехай він випливе на широку воду та нехай служить світові. Я вважаю його талановитою людиною, котра може розвивати бізнес, давати людям працю. Такі особи нам, людству, потрібні не у в’язниці, а на полі діяльності. Я сподіваюся, що ми з Ходорковським зможемо зустрітися та порозмовляти про сучасність.

З останніх новин, Міхаїл Ходорковський, залишивши колонію у Карелії, де він відбував термін покарання, вирушив до Німеччини, аби побачитися зі смертельно хворою матір’ю. Інформацію про прибуття екс-олігарха до Берліна підтвердило німецьке МЗС, однак новий голова цього відомства Франк-Вальтер Штайнмаєр відмовився коментувати рішення Путіна про його помилування. Колишній партнер Ходорковського у бізнесі, Платон Лєбєдєв, який також відбуває вирок унаслідок справи «ЮКОСу», заявив, що просити Путіна про помилування не збирається. Глава ж російської держави засвідчив, що звільнив Ходорковського на прохання останнього з гуманістичних міркувань та з огляду на хворобу його матері. Ще у січні в інтерв’ю Польському радіо син Міхаїла Ходорковського Павєл наголошував – якщо батько вийде на свободу, то не повернеться до політичної чи бізнес-діяльності. Ходорковський був звільнений в рамках так званої президентської амністії, оголошеної з нагоди 20-річчя Конституції РФ. Під неї підпадають зокрема учасниці рок-гурту Pussy Riot, однак у в’язницях залишаться більшість обвинувачених за «болотною справою».

IAR/Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти