Logo Polskiego Radia
Print

Треті роковини арабської революції

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 12.02.2014 15:49
  • M.mp3
Минають три роки відколи арабська революція повалила президента Хосні Мубарака, але в Єгипті надалі неспокійно
Fot. PAP/EPA/Mohamed Messara

Гостя нашої передачі – експертка Польського інституту міжнародних справ Патриція Сасналь – чи беручи до уваги те, яка атмосфера на той час панувала в Єгипті, повалення Мубарака можна було передбачити?

Патриція Сасналь: Насправді спеціалісти були переконані, що рано чи пізно, уряди багатьох держав Близького Сходу мають упасти, оскільки соціальні, політичні, економічні та структурні проблеми настільки великі, що влада не спроможна їх вирішити. Були думки, що це пов’язано з авторитарним ладом. Але виявляється, що після хвилі свободи, люди радо повертаються до системи, в якій є якийсь лідер, є стабільність. І це видно на прикладі Єгипту. Тут спостереження такі, що замість Мубарака є генерал Сісі. А проблеми країни надалі залишаються такими, як і були раніше. Єгипет – це класове суспільство. Існує дуже багатий Єгипет, і Єгипет дуже бідний, дедалі більше молоді залишається без роботи. Отже, попри той факт, що нині маємо мнимий спокій, треба сподіватися бурі.

Єгипет на роздоріжжі, з одного боку - релігійні фундаменталісти, з другого - армія. Нещодавно відбувся конституційний референдум, єгиптяни примушені вибирати менше зло?

Патриція Сасналь: Звичайно для нас незрозуміло, як можна підтримати військовий переворот. Але все таки «Брати-мусульмани» і протести, які виникли після повалення президента Мурсі, в основному були мирного характеру. Різня відбулася навколо мечеті, де армія протягом кількох годин убила більше тисячі осіб. Отже те, яким чином армія розправилася з політичною силою – нечуване. І як на це відповіли єгиптяни? Великою радістю. Новій владі, навіть армії, єгиптяни дають своєрідний кредит довіри, але остаточно очікують кращого життя, життя, яке бачать в телесеріалах, життя багатих. Поки що є тихо, бо кредит довіри надано, але є очікування на результат, який може не прийти.

Арабська весна давала надію, що настав час змін, буде краще, але ілюзія зруйнована.

Патриція Сасналь: Ні, я переконана, що це початок довгого процесу, хоч звичайно чути голоси, що арабські країни не є здатні до демократії, оскільки вона не сумісна з ісламом. Але на мій погляд, люди в регіоні нарешті зрозуміли, що в них є право голосу, вони подолали бар’єр страху. Можливо через місяць ці люди знову вийдуть на вулиці, і знову повалюватимуть владу. Тільки що це нічого не змінить в їхньому житті. Парадокс у тому, що процес змін започатковано, але насправді він не може їм дати того, чого вони очікують. Тобто в якомусь сенсі – це замкнуте коло, яке протягом наступних років, у цьому регіоні, викликатиме неспокій.


На зв’язку була експерт з Польського інституту міжнародних справ Патриція Сасналь.

Л.І.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти