Logo Polskiego Radia
Print

Порошенко в Сеймі заявив про відмову України від позаблокового статусу

PR dla Zagranicy
Anatoliy Zymnin 17.12.2014 17:31
  • poroszenko w sejmie.mp3
Свій виступ президент України розпочав від подяки Польщі і полякам польською мовою, а завершив фразою «Слава Україні!»
Виступ президента України Петра Порошенка у польському Сеймі в грудні минулого року Виступ президента України Петра Порошенка у польському Сеймі в грудні минулого року PAP/Leszek Szymański

Виступ глави іншої країни у польському парламенті – це подія дуже рідка, тому – дуже важлива. Виступити з промовою перед депутатами Сейму та сенаторами удостоївся 17 грудня президент України Петро Порошенко під час свого першого офіційного візиту до Польщі в якості глави Української держави.

Свій виступ український президент почав від подяки Польщі та полякам за підтримку у важкий момент історії, в якому нині опинилася Україна. Знаковим є те, що український президент почав свою промову польською мовою.

- Поляки протягнули до нас братерську руку, коли ворог переступив поріг нашого дому. Вашої допомоги українці ніколи не забудуть! Для нас підтримка Польщі і поляків та проявлена солідарність безмірно важливі, адже - як вчить польське і українське прислів'я - справжнього друга пізнаєш у біді, - наголосив президент.

Виступаючи у польському Сеймі президент Петро Порошенко заявив, що Україна відмовляється від статусу позаблокової держави, а це одразу викликало неабиякий ажіотаж в польських ЗМІ.

- Сьогодні незаперечним є факт, що проголошена в 2010 році позаблоковість України не змогла гарантувати нашу безпеку і територіальну цілісність. Тому сьогодні я, в цьому залі, вирішив проголосити і повернути країну до курсу на інтеграцію до євроатлантичного безпекового простору. Одразу ж після повернення в Україну я внесу на розгляд Парламенту законопроект про відмову від позаблокового статусу, - заявив Петро Порошенко.

Це дуже істотна декларація, і символічним є той факт, що президент України оголосив її саме у Польщі, - вважає спікер польського парламенту Радослав Сікорський.

- Це була серйозна промова поважного політика, у важливий момент, на ключову для Польщі, Європи та України тему. Я дуже задоволений, що сьогодні Сейм був місцем настільки вагомої, не хочу перебільшити, в європейському масштабі, події, якою була промова президента Петра Порошенка в Сеймі, - вважає маршал Сейму.

Україна бере приклад зі свого західного сусіда, - вважає колишній міністр оборони Польщі, а нині депутат парламенту Боґдан Кліх.

- Варшава успішно подолала дорогу до НАТО, і українці також хочуть мати подібний успіх на дорозі до зближення до структур Альянсу. Це дуже істотно, адже доктрина позаблокового статусу не лише ставила Україну в сірій безпековій зоні, а й коштувала Києву 4 тисяч людських життів у конфлікті за Донбас. Це – жертви попередньої «позаблокової доктрини», яка була прийнята в 2010 році та кидала Україну на розтерзання сильнішого сусіда – Росії, - наголосив депутат.

На думку Боґдана Кліха, яку він висловив в ефірі телеканалу TVP.INFO, нова доктрина – це не лише рух Києва у бік Заходу, а й – розірвання зв’язків з минулим.

- НАТО залишає двері Альянсу відкритими для України, і головним завданням Польщі є «вставити ногу» у ці напіввідкриті двері, аби відчиняти їх ширше і ширше, адже у нас немає сумнівів, що незалежна та пов’язана із Заходом Україна забезпечує Польщу від можливих зазіхань з боку Москви, - заявив Боґдан Кліх.

Для експертки Наталії Рябінської з Польської академії наук декларація Петра Порошенка не стала несподіванкою.

- Подібні декларації з’являлися вже під час виборів. Не забуваймо, що в програмі партії «Блок Петра Порошенка» президент підкреслював, що прагне вести таку зовнішню політику, в якій немає місця для позаблокового статусу, а Україна має клопотатися про членство в НАТО. Подібний напрямок було затверджено в коаліційній угоді, - нагадала експертка.

У своїй промові Петро Порошенко торкнувся і складної польсько-української історії.

- Наші народи пройшли разом тисячолітній шлях – непростий і часто трагічний. Ми жили разом у великих імперіях, які зникали, залишаючи нам у спадок непорозуміння та розбрат. Були в нашій історії славетні приклади спільних перемог над ворогами. Траплялося й таке, про що не хотілося б згадувати. Але, як сказав хороший друг України і мій, Президент Польщі Броніслав Коморовський, «минуле, навіть найбільш драматичне, не повинно розділяти наші країни». Нас надихають думки предстоятелів наших церков, які про трагічні сторінки спільної історії під час ІІ світової війни та перших післявоєнних років радять говорити з великою мудрістю: «Прощаємо і просимо прощення», - підкреслив президент.

А завершив свій виступ у Сеймі Петро Порошенко гаслом, яке ще рік тому неоднозначно сприймалося частиною польського суспільства: «Слава Україні!».

- Слава Речі Посполитій і Польському народові! Слава нашій міцній дружбі! Слава Україні!

Запрошуємо прослухати аудіо-матеріал.

Повний текст виступу президента України в Сеймі Польщі можна прочитати тут.

Підготував Анатолій Зимнін

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти