Logo Polskiego Radia

World leaders pay respects to Vaclav Havel

PR dla Zagranicy
Peter Gentle 23.12.2011 12:53
Former communist opposition activists from the Czech Republic, Slovakia and Poland plus delegations from over 50 nations attended the funeral mass of Vaclav Havel in Prague, Friday.

Колишній діяч демократичної опозиції а нині радник президента Польщі Генрик Вуєц називає введення воєнного стану «моральним злочином».

13 грудня 1981 року тодішній глава держави Войцех Ярузельський оголосив про введення в ПНР воєнного стану. Це була відповідь комуністичної влади на зростання впливу демократичної опозиції, яку представляла профспілкова організація «Солідарність».

Колишній діяч «Солідарності» Генрик Вуєц підкреслює, що введення воєнного стану в ПНР було необґрунтоване: Жодного приводу вводити воєнний стан у Польщі не було. Вторгнення з боку СРСР нам не загрожувало, адже Радянський Союз вів тоді війну в Афганістані. Хоча, дійсно, Москва тиснула на генерала Ярузельського, аби він ввів воєнний стан. (...) Ми протягом кільканадцяти місяців крок по кроку розширювали поле свободи, це була революція, яка сама себе обмежувала, - згадує колишній діяч демократичної опозиції.

Додаймо, що Войцєх Ярузельський неодноразово стверджував, що введення воєнного стану врятувало Польщу від вторгнення військ Варшавського Договору.

Під час дії воєнного стану, до 22 липня 1983 року, в результаті репресій загинуло майже 100 осіб, 10 тисяч людей було інтерновано, декілька тисяч - звільнено з роботи.

А.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A About Us Contact Us