Logo Polskiego Radia
Print

Чи буде більше польської мови над Дніпром?

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 22.09.2012 13:41
Про що пишуть польські газети у суботу, 22 вересня

«Чи буде більше польської мови над Дніпром?» – питає читачів суботня «Rzeczpospolita». Видання бачить у новому, ухваленому Верховною Радою законі про засади мовної політики шанс для поляків, котрі живуть в Україні. Депутат Геннадій Москаль вже звернувся до адміністрації міста Довбиш, що на Житомирщині, з проханням надати польській мові статут регіональної. У Довбиші з 7 тисяч мешканців майже половина це поляки, тому вимога депутата є аргументованою. Журналісти газети прогнозують, що скоро за прикладом Довбиша подібні заяви з’являться в інших районах проживання польської меншини: на Житомирщині та поблизу польсько-українського кордону. Хоча лідери польських громад в України налаштовані радше скептично: закон Верховної Ради писався в першу чергу під російську мову, а не під мови інших національностей.

«Gazeta Wyborcza» тим читачам, котрі не можуть розлучитися з політикою навіть на вікенд, пропонує інтерв’ю з головою польської держави Броніславом Коморовським. Президент відповів на питання про ліву та праву опозицію у польському парламенті, можливі зміни у родинній політиці, дорогу Польщі до виходу з кризи та зміни у кримінальному праві. Коморовський не соромиться визнавати, що у багатьох сферах є старомодним та консервативним. Він не бачить необхідності вступу Польщі до Єврозони під час кризи, навіть якщо це зменшить політичну роль Варшави в ЄС. «Молоде вино не розливають в старі міхи», – сказав Броніслав Коморовський. Скептично президент поставився також до останніх expose польської опозиції – вони мають на меті не дати нові ідеї суспільству, а тільки посіяти занепокоєння серед громадськості. На актуальне запитання, чи буде скасована норма Кримінального кодексу про кару за зневагу голови держави, Коморовський відповів, що наразі не бачить у цьому сенсу: «Не може бути, що дипломати та голови іноземних держав під час візитів будуть мати більшу охорону з боку права, ніж президент Польщі».

Інша цікава розмова у газеті – з комісаром ЄС до справ бюджету, поляком Янушем Лєвандовським. На думку Лєвандовського, головна ціль Євросоюзу зараз – це дати якісь перспективи молодому поколінню, котре під час кризи почувається особливо розгублено. Треба розбудовувати ідею молодого покоління для єдиної Європи, інакше співдружності не уникнути зростання ксенофобії в окремих країнах. На зауваження журналіста, що Євросоюз, яким він є зараз, важко любити, комісар відповів, що ЄС не існує для того, аби його любили. Полюбити його можуть тільки ті, хто ще збирається до нього долучитися. Ті, хто вже є членами спільноти, мають озброїтися у прагматизм та терпіння.

О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти