Logo Polskiego Radia
Print

Федерація – це дестабілізація

PR dla Zagranicy
Volodymyr Priadko 01.04.2014 15:36
На захопленому Росією Кримі має бути так, як на Кавказі
polskieradio.plpolskieradio.plФОТО: Українська служба Польського радіо

«Федерація – це дестабілізація. Нахабна вимога Росії щодо України», - пише «Gazeta Wyborcza» і продовжує:

«Те, що Російська Федерація у категоричній формі вимагає від України, аби та змінила існуючий лад на федеральний і дала регіонам «широкі повноваження», є проявом нахабного цинізму. (...) Елементарне почуття порядності повинно схилити Кремль до мовчання саме на ці теми. Адже, це саме Росія, яка згідно зі своєю конституцією повинна бути федерацією, такою не є. Хто б кого повчав», - запитує видання «Gazeta Wyborcza».

Публіцист Вацлав Радзівінович стверджує, що федерацією Росія була за часів Ельцина, та й то певний час. Сьогодні це модне у Кремлі слово має для Російської Федерації порожній зміст. Путін вже 15 років будує унітарну державу, підпорядковуючи все центру.

«На захопленому Росією Кримі має бути так, як на Кавказі. Громадяни півострова не отримають такого права вибору, про яке так клопочеться Лавров для жителів регіонів України. Чому ж Москва так радить українцям федералізацію, яку сама боїться як чорт свяченої води? Кремль пропонує таке лікування сусідам, тому, що хоче тримати у себе ключ до України, завдяки якому президент Росії завжди у вигідному для нього моменті, матиме змогу вже з наданого йому парламентом права «застосувати війська на території сусідньої держави». Варто пам’ятати, що Рада Федерації надала президентові «ліцензію на інтервенцію» до часу «стабілізації ситуації» в Україні. А якщо регіони на Сході і Півдні отримають ту самостійність, яку Путін позбавив жителів своїх губерній, то їхню ситуація можна буде легко дестабілізувати, підбурити сепаратистські настрої, викликати заворушення і почути звідти прохання про впровадження військ «з метою захисту російськомовного населення». А у Кремлі добре знають як це може бути небезпечно. Невипадково наприкінці грудня Путін підписав декрет про загострення кари за заклики до сепаратизму», - пише «Gazeta Wyborcza».

Це ж видання у статті «Союз українських вболівальників» звертає увагу на позитив, який діється на українських стадіонах та довкола них. «Під час подій на Майдані страх серед протестуючих викликали бойовики, так звані тітушки, серед яких були й футбольні фани, яких наймали служби колишнього президента Віктора Януковича. Але, є також фани головних українських команд, які разом маніфестують єдність України». «Gazeta Wyborcza» описує останні матчі української Прем'єр-ліги, те що відбувалося до і після матчів, згадуючи і спільну підтримку держави і звучання на стадіоні гімну Євросоюзу «Оди до радості», про те, як матч між Карпатами та Севастополем у Львові, став символом єдності України.

«Rzeczpospolita» не забула про одеське 1 квітня, описала 41 річну традицію Гуморини. Хоча радянська влада на десять років заборонила Свято гумору, воно пережило і таке лихо, «в Одесі сміються однією мовою», - наголошує газета.

В.П.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти