Logo Polskiego Radia
Print

Андрей Кіска - новий президент Словаччини

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 01.04.2014 17:05
  • Андрей Кіска - новий президент Словаччини
Як його обрання може змінити відносини Братислави з Варшавою та Києвом? Коментує словацький журналіст Богдан Копчак

В останню суботу березня Словаччина обрала нового президента. Ним став підприємець та філантроп Андрей Кіска, який переміг фаворита виборчих перегонів, теперішнього прем’єра Роберта Фіцо.

Президентські вибори у Словаччині цього разу проходили у два тури – під час першого голосування 15 березня жоден кандидат не набрав більше половини голосів виборців. Ще перед першим туром головним фаворитом кампанії вважався прем’єр Словаччини Робет Фіцо, лідер соціал-демократичної партії СМЕР, який хоч і тішиться відносно високим рейтингом, проте неодноразово був оскаржений у популізмі та корупції. Словаки, врешті-решт, обрали президентом його головного конкурента – позапартійного підприємця Андрея Кіску. Якщо за Фіцо голосували переважно ліві, то за Кіску – прибічники центристських та правих поглядів.

Словацька преса вже зауважила, що Кіска буде першим президентом країни, який не мав жодного комуністичного минулого. Але як малодосвідченому політику йому буде важко утримати свою незалежність.

Зрозуміло, що основні питання, які обговорювалися під час кампанії, стосувалися внутрішньої політики країни. Яке місце займали теми, пов’язані з відносинами Словаччини з ЄС та сусідніми європейськими країнами – коментує кореспондент Словацького інформаційного агентства у Празі Богдан Копчак. Хоч про події в Україні у Братиславі говорили менше, ніж говорять у Варшаві, однак виграш опонента Роберта Фіцо може вплинути на хід переговорів по газовій угоді між Україною та Словаччиною.

Запрошуємо послухати аудіофайл!

Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти