Logo Polskiego Radia
Print

Малайзійський Боїнг збили солдати 53. бригади з Курська

PR dla Zagranicy
Volodymyr Priadko 16.01.2015 15:42
Польські щоденники нагадують: «Російська агресія триває», «Війна повернулася на Донбас»

Польські щоденники нагадують: «Російська агресія триває», «Війна повернулася на Донбас». Зокрема, у виданні «Gazeta Wyborcza» – репортаж з-під донецького летовища, яке піддається постійним штурмам терористів. «Нора!» – перше слово, що запало у свідомість кореспондентові Петру Андрусечку. Така команда означає, що ворог починає обстрілювати українців з мінометів, гаубиць чи з градів і через дві-п’ять секунд поруч будуть падати снаряди і треба негайно сховатися. Автор описує бойові фрагменти на фронті і мінімальними штрихами змальовує захисників України – і добровольців, і строковиків, і досвідчених воїнів.

«Dziennik.Gazeta Prawna» у статті «Ракетами стріляли росіяни» розповідає про один з найбільших воєнних злочинів сучасності. 17 липня 2014 року снаряди у напрямку малайзійського Боїнга вистрелили солдати 53. бригади з Курська. Саме такі висновки зробили учасники міжнародного журналістського розслідування з Німеччини та Голландії і двох слідчих інтернетних форумів, які півроку досліджували цей злочин.

«Dziennik.Gazeta Prawna» повідомляє, що польське видавництво Czarne відновлює видання «Московіада» Юрія Андруховича і радить, в добу драматичних подій в Україні, ще раз перечитати цю повість. Газета нагадує, що «сьогодні, коли Майдан став кривавим символом бунту і війни в Україні, письменник Юрій Андрухович один з найактивніших інтелектуалів, які намагаються відкрити очі Заходу на трагічні події у його країні. Ще у 90-х роках Андрухович у «Московіаді» не залишив на Росії сухої нитки, а поставлені ним тоді діагнози і через двадцять років залишаються актуальними. Автор «Дванадцяти обручів» сьогодні не тільки атакує Путіна, але й показує російський маразм, анахронічне прагнення росіян жити в державі, що сіє страх. Він не щадить гірких слів і на адресу Європи. «Я сьогодні знову нагадаю, може, занадто піднесено, але для того, щоб Європа не забувала: за отой холєрний синій прапор з золотими зірками, щасливо, ніхто крім українців ніколи не вмирав», – каже Андрухович», – читаємо у виданні «Dziennik.Gazeta Prawna».

Газета «Rzeczpospolita» публікує рецензію двох книжок польського автора, який до війни жив у Західній Україні, що належала тоді до польської держави. «Без назви» та інші невідомі і забуті публікації 1925–1939» та «В долині Дністра» – це видавництво Więź видало дві книжки письменника Єжи Стемповського, який у 1969 році помер у Швейцарії. Автор довго жив у Варшаві і Кракові, навчався у Мюнхені, Женеві і Берні, добре знав Париж та багато інших міст, але найкраще він почував себе саме в Україні. Тож, читачі відчують атмосферу довоєнного часу, краще пізнають улюблений край Стемповського – Гуцульщину і відчують атмосферу Європи першої половини минулого століття.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти