Logo Polskiego Radia
Print

В’язниці ЦРУ. Преса по-різному оцінює слідство у цій справі

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 28.03.2012 10:05
«Gazeta Wyborcza»: Надто багато секретності у слідстві. «Rzeczpospolita»: Польща – це єдина країна, яка хоче судити своїх політиків за згоду на секретні в’язниці ЦРУ
ФОТО: Українська служба Польського радіо

Сьогоднішні польські газети вже не питають «Чи були у Польщі в’язниці ЦРУ?». Видання поділилися в оцінці слідства у цій справі. «Польща – це єдина країна, яка хоче судити своїх політиків за згоду на секретні в’язниці ЦРУ», – пише «Rzeczpospolita». У статті «проблемний союзник у боротьбі з тероризмом» читаємо: «те, що прокуратура висунула колишньому голові Агентства розвідки звинувачення, підриває довіру до Польщі як до надійного союзника. Небезпечним може бути теж оприлюднення прізвищ осіб, які співпрацювали зі службами США», – пише «Rzeczpospolita», котра теж порівнює Польщу з іншими країнами. Так, Румунія послідовно заперечує інформації, що на її території були секретні в’язниці ЦРУ, а Литва, хоча раніше до цього призналася, розлідування припинила. Колишній командувач спецбригади Ґром Славомір Петеліцький на шпальтах газети каже, що звинувачення у справі в’язниць ЦРУ суперечать інтересам Польщі.

«Gazeta Wyborcza» (котра разом з Другою програмою Громадського телебачення вчора поінформувала про звинувачення на адресу Збіґнєва Сємьонтковського, колишнього голови Агентства розвідки), сьогодні пише про необґрунтовану секретність слідства (у статті «Надто багато секретності»), а також про реакцію євродепутатів на цю інформацію. «Євродепутати хочуть пояснень» – читаємо на шпальтах газети. Зрештою, пояснень вимагають не тільки євродепутати, але теж правозахисники. «Викликає занепокоєння факт, що слідтво триває від січня, а ми дізнаємося про нього з мас-медіа», – каже Ґордон Блек з Reprieve, організації, яка надає юридичну допомогу в’язням Ґуантанамо. Юлія Галл з Amnesty International звертає увагу, що секретність слідства блокує юридичну допомогу в’язням.

Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти