Logo Polskiego Radia
Print

«Дезінформація про катастрофу була проявом професіоналізму росіян»

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 10.04.2012 09:51
Перші шпальти чільних польських газет присвячені темі другої річниці смоленської авіакатастрофи, у якій загинуло 96 відомих польських політиків і громадських діячів, зокрема президент Лех Качинський із дружиною

Видання звертають увагу на загострення курсу брата трагічно померлого очільника польської держави, Ярослава Качинського, який у переддень катастрофи заявив: «відчуваю, що президент був замордований», – та оголосив, що стартує у майбутніх президентських виборах. Ярослав Качинський, як звертає увагу «Rzeczpospolita», натякає, мовляв, за загибеллю його брата стоїть чинний прем’єр Дональд Туск та заявляє, що «на катастрофі він зробив собі політичну кар’єру». Натомість публіцист видання «Gazeta Wyborcza» Мирослав Чех наголошує: партія Качинського, що плекає теорію заговору як причину трагедії, знаходить досить велику підтримку серед польського суспільства. Згідно з нещодавніми опитуваннями, аж третина поляків переконана, що польська й російська влада приховує правду про трагедію, а п’ята частина вважає, що катастрофа була замахом на Леха Качинського. А на шпальтах щоденника «Rzeczpospolita» читаємо інтерв’ю польського євродепутата Павела Коваля, який говорить про хвилю дезінформації щодо Смоленської катастрофи у перші дні після неї: «таких вістей було багато, і вони були проявом професіоналізму росіян, а не помилкою поляків; а якщо держава-автократія вступає в змагання з демократією, то це шкодить останній; якщо росіяни за кілька годин зробили колосальну роботу, то поляки не могли навіть організувати жалобні урочистості».

«Еміграція за здоров’ям» – це матеріал видання «Gazeta Wyborcza», присвячений хворим на такі захворювання, як-от розсіяний склероз: вони не хочуть лікуватися в Польщі і виїжджають за кордон. Там їх чекає не тільки хороше лікування, але передусім гідне ставлення з боку лікарів і суспільства. «В Англії з мене не сміятимуться, мовляв, іде п’яниця вулицею, не тікатимуть від мене, як упаду, допоможуть піднестися», – говорить одна хвора на розсіяний склероз. Вона звертає увагу: хоч у Польщі якість лікування її хвороби нині не відрізняється від того, що є в Англії, вона воліє не вертатися на батьківщину через негативне ставлення до неї суспільства.

«Dziennik. Gazeta Prawna» повідомляє: менш, ніж за два місяці до Євро-2012, у Польщі бракує аж 8 тисяч працівників поліції. Уряд латає бюджетні дірки: бо чим менше поліцейських, тим менші видатки – проте більше число злочинів. Експерти б’ють на сполох: це ставить під загрозу не тільки безпеку найбільшого спортивного заходу року в Європі, це також питання нормального функціонування держави до і після чемпіонату. Видання звертає увагу, що період необхідної початкової підготовки поліцейського – це мінімум дев’ять місяців. «Така державна політика негативно віддзеркалиться на нашій безпеці», – підкреслює газета.

І.І.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти