Logo Polskiego Radia
Print

Відьмак повертається: нова книга Сапковського невдовзі у книгарнях

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 26.10.2013 14:40
«Сезон буревіїв» продовжить цикл романів про відьмака Ґеральта з Рівії. Також серед культурних новин тижня: Краків став містом літератури ЮНЕСКО, літання у Центрі науки Коперник, польське кіно - хіт кінотеатрів
Ґеральт з РівіїҐеральт з РівіїWikipedia/Alexandr Stepchenkov

Понад три роки зусиль увінчалися успіхом – у понеділок Краків отримав почесний титул Міста літератури ЮНЕСКО. Так Світова організація охорони культурної спадщини оцінила літературні традиції старої польської столиці, фестивалі, що там проходять, й діяльність видавництв. Напис на честь міжнародної відзнаки тепер виставлений на краківському головному ринку, а відповідні прапори прикрашають вежі магістрату та ратуші. Учасники Фестивалю Конрада та книжкового ярмарку, що проходили у місті цього тижня, отримали безкоштовні листівки та плакати з серії «Міста літератури ЮНЕСКО». Окрім Кракова, це звання мають лише шість міст у світі: Единбург, Мельбурн, Айова Сіті, Дублін, Рейк’явік та Норвіч. Кандидатуру Кракова у свій час підтримали нобелівські лауреати Орхан Памук, Маріо Варгас Льйоса, Герта Мюллер та Віслава Шимборська, а також Амос Оз, Едуардо Мендоза та Зеді Сміт.

Приємна новина для любителів фентезі – Відьмак повертається. Наступного місяця до польських книгарень потрапить нова книга Анджея Сапковського «Сезон буревіїв», яка продовжить цикл романів про відьмака Ґеральта з Рівії. Це перша книга Сапковського після 14 років мовчання. Цього тижня у мережі Інтернет для ознайомлення з’явилися кілька розділів «Сезону буревіїв». Книги Сапковського про відьмака є хітом польської фантастики, їх кілька разів екранізовували. Українському глядачеві відомий серіал з Міхалом Жебровським у головній ролі. Також за мотивами творів Сапковського є кілька комп’ютерних ігор. До речі, гру для любителів віртуальної реальності планують створити за кілька місяців після прем’єри книги.

Літати? Це просто! Чергову цікавинку для відвідувачів приготував варшавський Центр науки Коперник. Від цього тижня там можна подивитися фільми на першом у Польщі сферичному екрані, який створює у глядачів ефект присутності у фільмі. Стрічки та їхній звуковий супровід підібрані так, аби створити у людини напроти екрану відчуття польоту. Фільми для сферичного екрана мають удвічі більшу роздільну здатність, ніж звичайні. 40-хвилинне відео «На крилах мрій», зроблене для Центру Коперник, складається з 43 тисяч кадрів.

Видання «Gazeta Wyborcza» з’ясувало, який фільм є найбільшим хітом кінопрокату у країні над Віслою цього року. Як виявилося, не якийсь американський блокбастер, а польська драма «Drogówka» – «Дорожня інспекція». Стрічка режисера Войцєха Смажовського це історія семи поліцейський, котрих поєднує дружба та спільні хобі поза працею. Однак, ідилія руйнується, коли гине один з них. Квитки на «Дорожню інспекцію» в кінотеатрах купили понад мільйон глядачів, тоді як довгоочікуваного «Гоббіта» подивилися майже 980 тисяч, а другу частину казки «Смерфи» – 820. 2013-й рік не багатий на кіно-хіти, – констатували журналісти видання. Протягом попередніх двох років у польському прокаті аж 7 стрічок мали мільйонну аудиторію. Шанси стати хітом цього сезону ще має фільм Анджея Вайди «Валенса. Людина з надії». Протягом трьох тижнів його вже переглянули понад 600 тисяч глядачів.

IAR/Gazeta Wyborcza/PAP/О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти