Logo Polskiego Radia
Print

Після Євро-2012 українці приїдуть на роботу до Польщі

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 18.06.2012 13:25
Польські фермери та підприємці чекають на працівників з України. Українська частина Євро не щедра на ґаджети
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,26 PLN
1 USD – 3,37 PLN
1 UAH – 0,41 PLN

Українці, співгосподарі футбольного чемпіонату, не відмовилися від роботи при польських полуницях і на будівельних майданчиках – пише «Rzeczpospolita». Після Євро-2012 вони приїдуть на допомогу. Українці підкорили й ефективно опанували ринок сезонної праці у Польщі. Польське Міністерство праці і суспільної політики підтверджує, що 90 відсотків з-поміж 113 тисяч зареєстрованих у повітових управліннях праці декларацій фермерів та підприємців про намір працевлаштувати іноземця адресуються саме громадянам України. Працювати в Польщі шість місяців протягом календарного року без спеціального дозволу мають право також жителі інших країн з-поза ЄС: росіяни, білоруси, молдовани і грузини. Але вже черговий рік їх дуже небагато серед справжньої хвилі українців, котрі допомагають у домашньому господарстві, в садах і на будовах.

Найбільше дозволів на довгострокове працевлаштування в Польщі минулого року теж отримали українці – 45,75 відсотків (оформлено майже 41 тисячу таких дозволів). Проте, участь іноземців у польському ринку праці складає 0,3 відсотка – найменше серед країн Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD).

«Dziennik. Gazeta Prawna» звертає увагу, що для українців Євро-2012 мало стати великою нагодою підрятувати фінанси. Тому не дивно, що результати матчів там сприймають з острахом. З участі у турнірі вже відпали Польща та Росія, а на фанатів з цих країн можна було розраховувати. Прощається також Швеція, одна з двох збірних, котрі, крім господарів, проживали в Україні. Баланс підбиватимуть після чемпіонату, та в ЗМІ вже з’явилися перші оцінки: кожен вболівальник, який прибув на Євро-2012, щодня витрачає 450 гривень, не враховуючи нічлігу. У гастрономічній галузі переможуть перш за все броварні. Продаж золотистого напою у дні матчів зростає у п’ять разів.

Разом з тим, українська частина футбольного чемпіонату Європи не дуже щедра на ґаджети – відзначає «Dziennik. Gazeta Prawna». Фігурки Славко і Славек не надто вродливі. Популярнішим є квітковий логотип Євро-2012. Футболки з ним коштують 300 гривень. Любителі оригінальних сувенірів приречені на матрьошки, головна постать яких це козак, а менші фігурки – його дружина й діти. Пише про це також видання «Polska The Times».

«Puls Biznesu» повідомляє про повернення довіри інвесторів до української компанії Кернел на Варшавській фондовій біржі, після невдачі зі зміною прогнозу. Інвестори відвернулися від цього виробника соняшникової олії та імпортера зернових і колишнього улюбленця варшавської біржі у травні, з приводу зниження прогнозу прибутку на 15 відсотків, до 215 мільйонів американських доларів.

Під оглядом заможності Польща 2012 року надалі займатиме у Європейському Союзі 5-те місце від кінця і досягне 65-ти відсотків середнього результату. Так прогнозує видання «Rzeczpospolita»: Наше економічне піднесення останніми роками було найстрімкішим в усьому ЄС. Але під оглядом заможності між нами і найбагатшими країнами – величезна різниця, – відзначає газета.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти