Logo Polskiego Radia
Print

Доля польських гусей непокоїть секс-символ 60-х

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 15.12.2014 17:22
Бріжіт Бардо вимагає від глави польского уряду вплинути на умови утримання свійської птиці
wikipedia.com

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,18 PLN
1 USD – 3,36 PLN
1 UAH – 0,22 PLN

Польща є одним з провідних виробників гусячого м’яса та пір’я у регіоні. Вже протягом 20 років у країні над Віслою існує заборона годування гусей на фуагра – французи задля паштету з гусячої печінки спеціально відгодовують птахів, які живуть у тісних клітках майже без руху. Проте добробут польської свійської птиці занепокоїв знану у минулому французьку акторку, тепер – захисницю прав тварин Бріжіт Бардо. Секс-символ 60-х переглянула на французькому каналі фільм про умови утримання гусей у Польщі та Угорщині, і написала обуреного листа прем’єрам двох країн з вимогою навести порядок. У понеділок відповідь кіно-діві дала польська Державна рада птахівництва. Фахівці запевнили, що у країні над Віслою птицю общипують лише протягом визначених періодів, під наглядом ветеринарів. І що Польща дотримується засад Європейської охорони свійської худоби та птиці. Чи така відповідь задовільнила Бардо – поки не знаємо.

Від 15 грудня у Польщі функціонуватиме практика видавання іпотечного кредиту навпаки. Ця процедура існує у багатьох країнах і призначена переважно для старших осіб: банк оцінює вартість квартири, і поступово виплачує цю суму людині, що пізніше дозволяє йому стати власником нерухомості після смерті клієнта. Якщо спадкоємці клієнта захочуть залишити житло собі – мають виплатити ту суму, яку банк вже встиг переказати. Проте наразі з понад 900 польських банків жоден такої програми іпотеки навпаки ще не підготував. Експерти вважають: польські банки ще не закінчили дослідження цього сегмента ринку, тому й не поспішають виступати з пропозиціями. Плюс – банки люблять гроші, а не нерухомість, і хочуть знати, коли свої гроші отримають, тоді як термін смерті – справа невизначена.

1 січня до Єврозони долучиться чергова країна – Литва. Таким чином, євро тепер курсуватиме у 19 країнах Старого світу. Економісти погоджуються – рішення запровадити євро в Литві є радше політичним ніж економічним, хоча це буде поліпшення для литовських експортерів – євро вже мають Латвія та Естонія. Натомість після Литви немає довгої черги бажаючих долучитися до зони євро. Британія та Скандинавські країни не бажають відмовлятися від своїх валют, а Польща справу запровадження євро офіційно відклала принаймні на 4 роки.

IAR/Dzennik Gazeta Prawna/О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти