Logo Polskiego Radia
Print

Кінець політичної кар'єри Сікорського?

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 15.12.2014 16:59
З цінованого більшістю поляків діяча Радек Сікорський перетворився на символ бахвальства та пошлості, - пише тижневик «Wprost»

З вершини політичного Олімпу до рівня проблемного політика, ще й, можливо, замішаного у корупційний скандал, - такий невеселий шлях поконав екс-міністр закордонних справ Радослав Сікорський. «З цінованого більшістю поляків діяча Радек Сікорський перетворився на символ бахвальства та пошлості», - пише тижневик «Wprost». Зрештою, історія падіння Сікорського розпочалася саме з публікації у цьому виданні записів його розмов, зроблених в одному з варшавських ресторанів: Сікорський розповідав неелегантні анекдоти, цинічно відгукувався про європейських колег та сумнівався в ефективності польсько-американського партнерства. Пізніше, цей же тижневик виявив, що колишній головний дипломат Польщі протягом 7 років витратив на поїздки службовим авто астрономічну суму в 20 тисяч євро. Сікорський намагається все пояснити, але журналісти знову витягають нові, неприємні для нього факти. «Ніхто у партії Громадянська платформа за Радека триматися не буде, вже зараз про нього говорять – про покійних нічого поганого», - цитує анонімного депутата тижневик «Newsweek». Видання стверджує, що кар’єра Сікорського у країні над Віслою трималася тільки на авторитеті екс-прем’єра Дональда Туска, але останній вирішив переїхати до Брюсселя. У партії у Сікорського більше ворогів, ніж прибічників, - додають журналісти. Українцям Сікорський подобався своєю рішучою антиросійською риторикою, котра вирізнялася серед занепокоєних коментарів єврократів. Полякам же дипломат набриднув своєю пихатістю. Мабуть, крісло спікера Сейму, яке Радек наразі займає, стане останньою сходинкою в його кар’єрі.

Без Сікорського, але дипломатична гра довкола України точиться. Про її «німецький фронт» пише «Gazeta Wyborcza». У Берліні то публікують лист німецьких інтелектуалів із засудженням санкцій проти Росії, то збирають демонстрацію проти «війни, яку НАТО розгорнуло в Україні». Німці, які 20 років тому підтримували вступ Польщі до НАТО та ЄС, бо це робило їхнє майбутнє більш безпечним, сьогодні безпідставно відмовляють у цьому українцям. Мабуть, німецьке прагнення зберегти мир, якого і так вже нема, забирає здоровий глузд багатьом у Берліні, - читаємо на шпальтах газети.

Польська політика репатріації це суцільна поразка – вважає газета «Rzeczpospolita». Не секрет, що подібно до інших країн Заходу Польща переживає демографічну кризу. Порятунком від неї, між іншим, мало бути повернення поляків з країн колишнього СРСР до країни над Віслою. З 2000 року діє репатріаційний закон, скерований до поляків з країн Середньої Азії, проте за його допомогою на батьківщину повернулося лише 4,5 тисячі осіб. Експерти говорять, що більшим заохоченням переїхати до Польщі для поляків зі Сходу може стати Карта поляка, проте для цього Варшава має полегшити процедуру легалізації в країні для її власників. Також пропонується, аби власники Карти могли отримати громадянство заледве після року проживання у країні над Віслою. Щоправда, залишається загроза – враз нові громадяни замість будувати польську економіку маючи євросоюзний паспорт поїдуть далі, на Захід?

О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти