Logo Polskiego Radia
Print

Польські експерти про фіскальний пакт

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 31.01.2012 14:43
Фіскальний договір європейських країн це лише сигнал, що Європа прагне запобігти кризі
Wikipedia/Mtaylor848Wikipedia/Mtaylor848

Польські експерти згідні, що фіскальний договір європейських країн це лише сигнал, що Європа прагне запобігти кризі. 25 країн ЄС, у цьому й Польща, підпишуть договір, який передбачає посилення контролю за витрачанням бюджетних коштів та обсягами держборгу.

Рішення про це прийняли в Брюсселі країни ЄС, за винятком Великобританії та Чехії.
Понеділковий саміт в Брюсселі завершився, майже, як завжди – компромісом. Каже експерт з євросоюзних питань Роберт Рибіцький: Ми маємо значно більше переможців, я не знаю, чи є також переможені.

Польща підпише договір попри те, що не були виконані всі постулати, які вона зголосила. Варшава не візьме участі у всіх зустрічах Єврогрупи:. Перемогу можна пов’язувати з фактом, що фіскальний договір це сигнал, що життя на кредит в Євросоюзі завершилося, – каже аналітик ING TFI Павел Цимцик: Не можна заборговуватися без кінця. Треба дотримуватися золотого фіскального принципу, тобто з кожним роком обмежувати видатки і не розкручувати спіраль заборгованості.

З меншим оптимізмом на справу дивиться економіст Ришард Петру, який задумується, чи держави дотримуватимуться принципів фіскального договору: Нагадаю, що угода з Маастрихт передбачала, що дефіцит державного бюджету не може перевищити 3 відсотки, а першими країнами, які його порушили були Франція та Німеччина.

Якщо така ситуація вже не повториться і штрафи будуть негайні та дошкульні, то є шанси, що така криза вже не повториться, – додав Ришард Петру.

Л.З.

tags: ЄС, угода
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти