Logo Polskiego Radia
Print

В Єлисейському палаці буде новий господар

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 07.05.2012 10:43
Що перемога Франсуа Олланда у президентських виборах у Франції може означати для Польщі та євроспільноти?
Тепер в Єлисейському палаці мешкатиме не Ніколя Саркозі, а Франсуа ОлландТепер в Єлисейському палаці мешкатиме не Ніколя Саркозі, а Франсуа ОлландThomas Faivre-Duboz / wikipedia.com

«Голосуючи за мене, французи обрали зміни», - так привітав своїх прибічників під час мітингу в родинному Тюлле 6 травня новообраний президент Французької Республіки Франсуа Олланд. Під час другого туру президентських виборів він набрав дещо більше як 51% голосів виборців, діючий президент Ніколя Саркозі – близько 48%. «Результат Олланда не є таким добрим, як заповідали соцопитування, але й програшу Саркозі варто було очікувати», – говорить Пьотр Камінський, колишній журналіст радіо France Internationale:

- Його французи недолюблювали. Нелюбимий вже наступного дня після перемоги 5 років тому. Припустився багатьох помилок, зокрема помилок психологічних. Зробив багато непотрібних речей, які не змінили нічого, але роздратували громадськість.

Перемога соціаліста Олланда може багато що змінити в європейській політиці – стверджує Домініка Пщулковська з Gazety Wyborczej. Адже Олланд має нову, відмінну від решти європейських лідерів, стратегію боротьби з кризою:

- Він хоче не тільки обмежити державні витрати, але й проводити політику скеровану на розвиток, отже витрачати гроші. Якщо інші країни погодяться з його візією, це буде великою зміною.

На думку Пщулковської, перемогою Олланда може скористатися Польща, адже його попередник Саркозі був прихильником замороження витрат ЄС:

- Є багато питань в ЄС, які більше нас розділяють, ніж об’єднують. Це, наприклад, справа організації ЄС: чи має бути якесь «тверде ядро» об’єднання, чи може бути група країн, які тісно співпрацюють з ЄС, що з фінансами? Але припускаю, що з Олландом буде легше домовитися, ніж з Саркозі. Останній під час виборчої кампанії закликав заморозити суму внесків до бюджету ЄС. Польщі б це звісно не відповідало.

Франсуа Олланд не так давно, у березні, був у Польщі. Тут він проголосив, що хотів би переглянути новий фіскальний пакт ЄС та підтвердити добрі стосунки між Польщею та Францією:

- Польща це велика європейська країна, шоста в Європі за кількістю населення. Зважаючи на історію та економічний потенціал, ця країна мусить зіграти свою роль в Європі. Поляки і французи багато чим між собою пов’язані, проте ми маємо ще більше між собою співпрацювати.

Після Франсуа Міттерана Олланд - це другий президент-соціаліст Французької Республіки. Ключовими пунктами його передбиворчої програми були виведення французьких військ з Афганістану до кінця 2012 року, збільшення зайнятості у секторі освіти та легалізація одностатевих шлюбів.

Підготувала Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти