Logo Polskiego Radia
Print

Велика Британія хоче зміни принципів участі в ЄС

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 15.01.2013 14:47
  • Велика Британія.mp3
Прем’єр-міністр Девід Камерон у п’ятницю 18 січня оголосить перегляд договорів, якими врегульовується членство Великої Британії в ЄС
Велика БританіяВелика БританіяWikipedia

Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Камерон запропонує зміну принципів участі своєї країни у Європейському Союзі. Промову заплановано на п’ятницю 18 січня, при нагоді візиту у Голландії. Глава уряду має оголосити перегляд договорів, якими врегульовується членство Великої Британії в ЄС. Речник прем’єр-міністра додав, що приналежність до ЄС – у національному інтересі британців, але правила взаємовідносин повинні змінитися.

Девід Камерон уже раніше давав зрозуміти, що він хоче звільнення з частини євросоюзних вимог – зокрема, йдеться про свободу переміщення осіб і трудове право. Консервативна партія, тобто його угруповання, налаштоване проти Євросоюзу, багато депутатів хоче референдуму у справі виходу країни з ЄС.

На думку експертів, Велика Британія використовує проблеми Європейського Союзу, щоб полегшити зв’язки з Брюсселем. Проте, Лондон не відмовиться від участі в ЄС, зате, досягне деяких поступок. Доктор Піотр Вавжик з Варшавського університету наголошує, що не всі євросоюзні правила британцям подобаються.

– Класичним прикладом є еластичність робочого часу. У Великій Британії під цим оглядом чимала свобода й менші повноваження працівників, ніж вимагає ЄС. Друга річ – імміграція з інших країн ЄС до Великої Британії. Інакше кажучи, британці хочуть скасування частини правил, які стосуються вільного переміщення осіб, – каже Піотр Вавжик.

Прем’єр-міністр Камерон у незручному становищі. З одного боку, частина його партії – євроскептична, а з другого боку – він усвідомлює, якими можуть бути наслідки виходу країни з ЄС.

– Це означало б погіршення економічних відносин з країнами Єврозони і вплинуло б на гіршу економічну ситуацію самої Великобританії. А він був би за це відповідальним. Тому пропонує і щось для євроскептиків: повторні переговори з ЄС про деякі положення, що стосуються Великої Британії, а з другого боку – референдум на тему присутності в ЄС, – каже Піотр Вавжик.

Від часу введення в дію Лісабонського трактату про принципи функціонування Європейського Союзу, існує правова можливість виходу країни з цього співтовариства – відзначає публіцист виданя «Puls Biznesu» Яцек Залєвський. На його думку, Велика Британія могла б взяти за зразок норвезьку модель.

– Бути в Європейському економічному просторі, перебувати у тісному зв’язку, платити внесок на (норвезько-британський) фонд, та зовсім не мати бюджетних проблем і всіх ускладнень. Але це означає втрату депутатів у Європарламенті, брак впливу на становлення права, на спільний ринок і врегулювання у Європейському економічному просторі, які б їх стосувалися – хтозна, чи вибір однозначний, – каже Яцек Залєвський.

Віце-голова Європейського Парламенту Яцек Протасєвич погроз Лондона не побоюється, на його думку, британці не приймуть рішення вийти з ЄС.

– Британці відомі своїм прагматизмом, особливо економічним. Рівень залежності їхньої економіки від спільного європейського ринку – настільки вагомий, що позбавлятися власного комісара й власних парламентаріїв, які беруть участь у створенні принципів цього ринку, було б нерозумно, – каже Яцек Протасєвич.

Польський міністр у європейських справах Піотр Серафін вважає, що тактика Лондона може бути небезпечною для ЄС. Проте, Брюссель має інструменти впливу на британців.

– Те, що існує фіскальний пакт, а не схвалено звичайної зміни у трактаті ЄС, є наслідком браку готовності Великої Британії порозумітися відносно потреби бюджетної дисципліни в Єврозоні. Ми побоюємося, що через нераціональність договори й установи ЄС не будуть використовуватися у такій мірі, як це було б можливо. І поставатимуть нові міжурядові трактати, – каже Піотр Серафін.

Як наголошує прем’єр-міністр Девід Камерон, він хоче, щоб Велика Британія залишалася в ЄС, але необхідно позбавити Брюссель повноважень у галузях, в яких – на думку консерватистів – цей вплив надто великий і шкідливий. Однак, проведення найближчим часом референдуму про вихід з ЄС – це був би, за його словами, «фальшивий вибір».

Н.Б./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти