Logo Polskiego Radia
Print

Нова резолюція Європарламенту: кілька реальних кроків назустріч Україні

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 12.09.2013 13:59
  • Нова резолюція Європарламенту: кілька реальних кроків назустріч Україні
ЄС може відкрити свій ринок для українських товарів ще перед повною ратифікацією Угоди про асоціацію, - текст резолюції коментує євродепутат Павел Залєвський
Foto: facebook.com

Були тільки слова, тепер є письмова декларація. У четвер Європейський парламент на пленарній сесії у Страсбурзі проголосував за резолюцію, котра критикує Росію за тиск на Україну, Грузію, Молдову та Вірменію, - країни, які декларують своє бажання інтеграції з ЄС.

За день до голосування у парламенті відбулися доволі гострі дебати на тему російсько-української торговельної війни, погроз Москви припинити імпорт вина з Кишинева та шантажу щодо гарантій безпеки для Єревану. Євродепутати визнали таки дії російської сторони неприпустимими і закликали Кремль зупинитися.

Як зазначає польський євродепутат Павел Залєвський (Громадянська платформа, фракція Європейської народної партії), парламентарії були одностайні в оцінці російської поведінки щодо України як неприпустимих спроб втручання у справи суверенної держави та порушення міжнародних стандартів:

- Окрім слів засудження, котрі безумовно мають символічну вагу, в цій резолюції є пропозиції дуже конкретних кроків. Найважливішим, на мою думку, є заклик до Ради Євросоюзу після підписання Угоди про асоціацію з Києвом тимчасово запровадити в життя приписи, які стосуються зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Зробити це, не чекаючи на ратифікацію Угоди національними парламентами, що може тривати 2-3 роки. Хоча, звісно, потрібна буде ратифікація українською стороною. На практиці це означатиме, що Україна, яка сьогодні залишається сам-на-сам в економічному конфлікті з Росією, зможе знайти декілька розв’язань для своїх проблем у площині співпраці з ЄС.

Євродепутат підкреслив, що той тиск, який Росія чинить щодо України та інших держав-учасниць програми Східного партнерства, не може залишитися без конкретної реакції зі сторони ЄС:

- В результаті тимчасового запровадження приписів щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС Європа відкриє свій ринок для українських продуктів. Якщо росіяни блокують можливість для експорту української продукції, ЄС у цій ситуації має допомогти. Також у цій резолюції Європарламент просить Раду ЄС, аби фінансова допомога для України, яка була заморожена внаслідок виявлення випадків застосування вибіркового правосуддя в країні над Дніпром, була відновлена. Аби квота у 60 мільйонів євро, призначена на проведення ряду реформ, була переказана українському урядові. Пропонуємо також відкрити європейський ринок кредитів для України, це полегшить подолання важкої економічної ситуації. Тобто, парламент вимагає від Єврокомісії та Ради ЄС декількох конкретних кроків, які, на жаль, досі не були зроблені. Можна сказати, зараз Європарламент перейняв від Єврокомісії лідерство у формуванні спільної європейської політики щодо України.

Євросоюз, як підкреслив Залєвський, може запропонувати Україні ще кілька конкретних рішень у ситуації російського економічного шантажу:

- Євросоюз, Росія, Україна, - ми всі є членами Світової організації торгівлі. Москва, блокуючи український імпорт, порушує її норми, і на цьому полі Київ може боротися за свої інтереси. Спеціально для таких ситуації СОТ має арбітраж, ЄС би підтримав Україну на шляху такого розв’язання в правовій площині.

Комітет Європарламенту з закордонних справ вперше розглянув ситуацію з торговельним конфліктом між Росією та Україною за поданням польських євродепутатів ще два тижні тому. В основу ухваленої 12 вересня резолюції покладений проект Європейської народної партії. Цю резолюцію можна окреслити як один з найбільш проукраїнських документів, що європарламентарі ухвалили цього року.


Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти