Logo Polskiego Radia
Print

Броніслав Коморовський нагадав про основні цінності НАТО

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 21.05.2012 09:54
При нагоді саміту НАТО польський президент розмовляв з німецькою канцлер про ситуацію Юлії Тимошенко
Учасники саміту НАТО, ЧикагоУчасники саміту НАТО, ЧикагоPAP/EPA (EPA/SHAWN THEW)

Президент Польщі Броніслав Коморовський оцінив, що більшість країн НАТО підтримує ідею закінчення місії Північноатлантичного Альянсу в Афганістані так, як планувалося – у 2014 році. Операція в Афганістані – це головна тема розмов світових лідерів під час дводенного саміту НАТО в Чикаго.

Сумніви відносно встановленої два роки тому дати виходу натівських військ з цієї країни виникли після заяв про раніше закінчення місії чергових країн. Останнім часом новий президент Франції Франсуа Олланд згадував, що більшість французького контингенту могла б повернутися додому наступного року.

На саміті у Чикаго генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що не буде поспішного виходження з Афганістану. Подібно вважає польський президент.

Президент Броніслав Коморовський на чиказькому саміті говорив про потребу повернення Північноатлантичного Альянсу до основних цінностей. Передусім, йдеться про П’яту статтю Вашингтонського договору, тобто принцип «Один за всіх, усі за одного».

– Польща не була самотньою, представляючи погляд, що основним завданням НАТО є дії з метою захисту членських країн. І не була самотньою, зазначаючи, що це повинно знайти віддзеркалення у конкретних діях та рішеннях Альянсу, починаючи з вишколів та планів дій у випадку наступу на країну Альянсу, – сказав Броніслав Коморовський.

При нагоді саміту НАТО польський президент зустрівся з німецькою канцлер. Розмова стосувалася передусім ситуації в Україні і планів бойкоту деякими політиками української частини Євро-2012, у зв’язку з ситуацією Юлії Тимошенко. Як сказав Броніслав Коморовський, і він, і Анґела Меркель погодилися, що футбольний чемпіонат повинен бути відділений від політики.

Н.Б./ IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти