Logo Polskiego Radia
Print

Збіґнєв Бжезінський: «Українці не віддадуть незалежності»

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 16.01.2014 14:59
Екс-радник президента США відповідав на запитання сенатської комісії закордонних справ про Україну
wikipedia.com/Bosonic dressing

«Українці – люди тверді, вони не віддадуть незалежності», – заявив у середу 15-го січня в Сенаті США Збіґнєв Бжезінський, закликаючи підтримати устремління молодого покоління українців, які протестують проти влади. На його думку, демократична і європейська Україна заохотить до внутрішніх перетворень також Росію.

Збіґнєв Бжезінський, колишній радник американського президента Джиммі Картера у справах безпеки, висловив упевненість, що підтримка прагнень України «не є політичною боротьбою проти Росії», а підтримкою її довгострокових інтересів. Адже, за його словами, «раніше або пізніше нинішній авторитаризм, що береться з імперських амбіцій Владіміра Путіна, зазнає поразки».

Президентський екс-радник відповідав на запитання членів сенатської комісії закордонних справ щодо України, де від 21-го листопада минулого року тривають протести, спершу проти постанови президента Віктора Януковича не підписувати асоціаційної угоди з Європейським Союзом, а після атак міліції на протестувальників – проти влади.

Бжезінський закликав, щоб США заохочували всі парламенти країн ЄС прийняти резолюції, які схвалювали б «відвагу і рішучість нового молодого покоління України, котре показало свою відданість незалежності України». Політик додав: «Ми маємо засудити всі форми шантажу, натиску і хабарництва як такі, що обмежують українську суверенність».

Збіґнєв Бжезінський додав, що США повинні використати всі свої впливи у міжнародних організаціях, таких як МВФ, Світовий банк та СОТ, щоб «встановити, що можна зробити, аби допомогти Україні ближче зв’язатися з ЄС, залишаючись добрим сусідом Росії».

На його думку, США повинні заохочувати до створення в Україні «комітету національної єдності і незалежності», політичні лідери якого приступили б до діалогу з президентом Януковичем про довгострокове майбутнє України. Проте, американська сторона не може «впливати на дальшу поляризацію ситуації в Україні», але повинна підтримувати діалог і допомогти підготуватися до президентських виборів 2015 року, щодо яких – на його думку – зараз немає певності, що вони будуть вільними.

Збіґнєв Бжезінський закликав українську опозицію до гнучкості і готовності до розмов з президентом, а також додав, що необхідно обрати одного кандидата у президенти.

Н.Б./PAP

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти