Logo Polskiego Radia
Print

Європарламент закликає Росію вивести свої війська з України

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 17.04.2014 12:30
Під час голосування в ЄП була прийнята спільна резолюція відносно агресії Москви.

Європарламент закликає Росію до негайного виведення російських військ, що підтримують сепаратистів.

Також йдеться про припинення всіляких провокацій. У прийнятій під час голосування резолюції, євродепутати застерігають Москву перед застосуванням у східній Україні «кримського сценарію».

На думку посадовців, дестабілізація та саботаж з боку озброєних сепаратистів, якими керують російські спецслужби, може послужити Москві приводом для збройної інтервенції і унеможливлення проведення президентських виборів в Україні. Схожі дії - констатували євродепутати - ведуть до вимушеної федералізації і поділу України. ЄП закликав Росію до мирного врегулювання кризи на дипломатичному рівні. Водночас високопосадовці висловили повну підтримку уряду України і його діям, що мають на меті відновлення порядку в країні.

«Українська влада має повне право на проведення усіх необхідних заходів щодо власної оборони та безпеки», - йдеться в резолюції. Політики остерігають Росію трактувати це виключне право України, як привід до військового вторгнення в сусідню країну. Європарламент рекомендує Раді Європи бути у повній мірі готовою до введення третьої фази економічних санкцій і негайного їх застосування. Депутати висловилися також за перегляд усіх угод з Росією, з метою їх можливого призупинення, а також введення ембарго на зброю.

У резолюції Парламент підтримав ідею проведення всенародного референдуму у справі майбутнього статусу і територіального складу України, згідно з пропозицією, яку висунув виконуючий обов'язки президента України.

В прийнятому документі йдеться також про готовність ЄС підтримувати Україну на її шляху стати членом Спільноти. Київ може подати відповідну заявку, але необхідно дотримуватися основних демократичних принципів.

Т.А./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти