Logo Polskiego Radia
Print

Коморовський: З Афганістану повертаємося зі щитом

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 09.06.2014 15:51
Президент Польщі привітав останню бригаду польських вояків, які служили в Афганістані
PAP/Maciej Kulczyński

У Cвєнтошові (Świętoszów) президент Польщі Броніслав Коморовський зустрівся з солдатами та офіцерами, які нещодавно повернулися з Афганістану. Це була фінальна, чотирнадцята зміна польського контингенту. На цьому Польща закінчує свою участь в операції НАТО у цій середньоазіатській країні.

На думку Коморовського, афганська місія польських військових закінчилася успіхом. "Ми повертаємося зі щитом", - сказав глава держави. На його думку, участь у місії НАТО це був добрий тест не тільки для польських військових кадрів та техніки, а й важливий символ зміцнення відносин між Варшавою та її західними союзникам, що зараз набуває особливого значення:

- Ваша служба в Афганістані, ваша і попередніх контингентів, буде важливим аргументом та козирем в руках польської держави під час найближчого саміту НАТО в Уельсі. Це зібрання має підтвердити значення 5-ї статті Статуту Альянсу, який прямо говорить про спільний обов'язок оборони території країн-членів організації. Отже, і нашої польської землі.

У присутності військових президент повторив обіцянку збільшити польські витрати на оборону країни - з наступного року вони мають сягнути 2% ВВП.

Польські військові перебували в Афганістані з 2002 року в рамках стабілізаційної місії НАТО. У 2010-2011 роках чисельність контингенту перевищувала 2,5 тисячі чоловік.

Історія польських вояків в Афганістані знайшла своє відображення у популярній культурі. Тадеуш Край, головний герой популярного у Польщі серіалу "Призначений", за сценарієм є колишнім учасником польської місії у провінції Ґазні.

IAR/О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти